A bronz ötvözhető vassal vagy acéllal?
Én úgy emlékszem, hogy a vas ötvözhető rézzel, leginkább a korrózióálló acélokban fordul elő.
Arról még nem hallottam, hogy a bronzba vasat tennének ötvözőként, persze kizárni sem tudom!
Valami dereng az első világháború acélbronz lövegeiről, de talán helyesebb, ha megkeresed magad ebben az értekezésben:
Úgy tudom, hogy az Uchatius báró által tervezett acélbronz lövegek azért kapták ezt az elnevezezést, mert a bronz alapanyagot egy újfajta öntési eljárással és utólagos hidegalakítással a Krupp-acél ágyúcsövekhez hasonló fizikai tulajdonságokkal ruházták fel. Tehát ebben az esetben az "acélbronz" nem egy ötvözet megnevezése, hanem inkább márkanév. L. részletesebben a Haditechnika 2011/3. számában a feltalálóról szóló cikkben a 74. lap tetején jpbb oldalon:
Szabály a kohászatban, hogy a réz (rézötvözetek), és az acél nem keverendők. Kevés kivételtől eltekintve rézötvözeteknél a vas, vasötvözeteknél a réz, és az ón káros szennyezőnek számít. ( Még akkor is ha az ón 1400 1600 °C hőmérsékleten elpárolog. )
A képlékenyalakítás hőmérsékletén a réz kiválik az az acélból, és a kristályhatárokon gyűlik össze. Ezen a hőmérsékleten a réz folyékony, és a "vörötörés" nevű jelenséget okozza a kovácsok, és hengerészek nagy bosszúságára.
Kivételek:
Rézötvözetek. A régi MSZ jelölés szerint Pl. KSr-Mn4 réz 53 - 58 %, vas 0,5 - 1,5 %, Mangán 3 - 4 %, alumínium 0,6 - 1,5 %, cink a maradék .
Acélok. A különleges esetekben ötvöznek csak rezet, és mindig nikkellel együtt. A nikkel megakadályozza a réz kiválását.
- - - - -
A múlt század 70-es évek végén a Dunai Vasműben dolgoztam. A hulladékvassal foglalkozó munkásoktól az Acélmű megvásárolta a hulladékvasból kigyűjtött rezet, bronzot, sárgarezet. Inkább plusz pénzt fizettek, csak kevesebb réz kerüljön a kemencékbe.
#8 vagyok. Módosítom a válaszomat, Azt írtam:
"Még akkor is ha az ón 1400 1600 °C hőmérsékleten elpárolog."
Az ónnak csak egy része párolog el, ami megmarad a rézhez hasonlóan bosszantja a kovácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!