Üdv mindenkinek. Hogyan tudom kiszámolni mennyi energia kell visszahűteni egy hűtött felületet ha x fokkal felmelegíti egy gáz nemű anyag ? Elég a párolgáshővel számolni , vagy kell a fajhő is?
Nem igazán értem a kérdést..
A hűtött felület kevés, kell a térfogata, és a fajhője.
Ez a két adat elég.
Feltéve, ha a hűtött felület (anyag) szilárd halmazállapotú marad.
Mert egyébként mit keres itt a párolgáshő?
Köszönöm a válaszokat.
Teszem fel egy szoba hőmérséketű gáz -30 fokon kondenzálodik. Ehhez kell a hűtött felűlet. Itt nyílván a cseppfolyósodott gáz átadja a hőt a hűtött felületnek. Csak azt nem tudom , mennyivel csökken a hőmérséklete a kondenzáló felületnek . ( Peltier elemre gondoltam - ez csak elmélet ). Hogy újra elérje a -30 fokot ahhoz elég átszámítani Jule-ba a gáz párolgáshő veszteségét , vagy kell még a fajhő , ami megmutatja , hogy ha x fokkal csökken a felület hőmérséklete , akkor fokonként mennyi Joule kell az eredeti hőmérséklet eléréséhez.
Felületnek nincs tömege, nincs anyagmennyiség, így a kérdés megválaszolhatatlan.
"A hűtött felület kevés, kell a térfogata, és a fajhője."
Megismétlem az első válaszomban lévőt.
Az R12 gáz -29.6 C-on kondenzálódik légköri nyomáson, az R134a -26 valamennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!