Hogyan függ a vércukorszint változása az elfogyasztott étel glikémiás indexétől és glikémiás terhelésétől?
Szénhidrát fogyasztása után a vércukorszint rövid időre ugrásszerűen megnő. Ezt az ábrát példának véve: [link] egy ilyen növekedésnek három tulajdonsága van: 1. a meredeksége (a növekedés üteme), 2. a magassága (az elért legnagyobb érték) és 3. az időtartama (ami után csökkenni kezd).
Mi határozza meg ezeket? Mi ebben a glikémiás index, mi a glikémiás terhelés jelentősége?
Az ábra másról szól, nevezetesen a sima glükózt és a fruktózt, vagyis a gyümölcscukrot hasonlítja össze, amelynek a csökkentéséhez nem szükséges, hogy az inzulinszint magasabb legyen, mint a cukorszint, egyébként meg igen.
Időben is a fruktóz attakja kiegyensúlyozottabb.
Csak erről szól az ábra, a te három alkérdésedről nem, de látva bizonyos szakértelmet a kérdésedben, feltételezem, hogy képes vagy mind a három téged érdeklő kérdést külön, külön is beírni a keresőbe, ahol találsz majd rájuk megfelelő választ.
Őszintén szólva erről könyveket írnak, de még vázlatosan is, csak a legfontosabb összefüggéseket megemlítve lenne pár oldal egy viszonylag releváns válasz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!