Kína előbb fog embert küldeni a Holdra, mint ahogy az USA tervezi a nagy visszatérést (az 1970-es évek után)?
Kérdező!
A tervek jelen állása szerint az USA juttat (újra) embert a Holdra előbb. Ők 2025-re tervezik hivatalosan (bár úgy tudom, már szinte biztosan leghamarabb 2026-os leszállással számolnak, ahogy a 3. válaszoló is írta). Már zajlik az első tesztrepülésük, az Artemis-1.
A kínaiak jelen állás szerint leghamarabb 2030-ra tervezik az emberes holdraszállást.
Persze mindkettőben lehetnek késések. (Az Artemis programba már voltak is bőven, a kínairól kevesebbet tudni.) Szóval biztosat nem lehet mondani, de azért én meglepődnék, ha a kínaika be tudnák előzni az amcsikat.
"Nincs olyan rakétájuk meg űrhajójuk "
Valóban, épp fejlesztik.
"meg nincs lunar landerjük."
Az mondjuk egyelőre az amcsiknak sincs...
"Soha semmilyen hardvert nem fejlesztettek még maguktól átcímkézett orosz cuccokat használnak."
Már másodszor írod le, kár, hogy nem igaz. A kínai űrkutatás valóban erősen alapozott az orosz technológiára. Csak azóta egy kicsit túlléptek rajta. Az új rakéták (CZ-5, -6, -7, stb.) saját fejlesztésűek, a teherűrhajójuk már saját fejlesztés, fejlesztenek új űrhajót, ami már saját fejlesztés, nem is hasonlít az orosz űrhajókra. De például sikeresen leszállt a szondájuk a Marsra, működőképes roverrel. Ez az oroszoknak egészen pontosan 0 alkalommal sikerül, ez is mutatja, mennyire megalapozott az állításod...
Amúgy a kínaiak 2030-ra tervezik az első emberes holdraszállásukat (lásd fenn). Persze lehetnek késések, de ez a kínai űrprogramra pont nem jellemző annyira, mint például az amerikaira. Szóval az a kb. 30 év könnyen lehet, hogy 10 alatt van valójában...
A hordozórakétát és az űrhajót is most fejlesztik. Utóbbinak már ember nélküli tesztrepülései is voltak. (Azt, hogy ez hogy áll a végleges verzióhoz képest, nehéz megmondani a kevés információ alapján.) Szóval létezik emberes holdprogramjuk, bár az tény, hogy még elég korai fázisában.
dec. 5. 08:52 hozzászóló vagyok, most bukkantam az Arcanumon ezekre a sorokra, Brainerd Holmes szájába adva a szavakat ezt írta 1968.09.29-én(!) a Szabad Föld, gondolom akkoriban több újság is adott le hasonló tartalmat, én a Pajtás újság cikkére emlékszem, de azt ma nem találom.
" Az amerikai tudós borúlátóan nyilatkozott. Szerinte Amerika nagy erőfeszítéssel megjavíthatja még helyzetét az űrversenyben, de végső fokon, főleg ami a holdutazást illeti, a Szovjetunióé lesz a pálma. Nem érdektelen az sem, hogy a fejtegetések között még több amerikai álláspont szerepel, melyek szerint nincs messze az idő, amikor a holdutazás előkészítését valamilyen szovjet rakéta, vagy űrállomás fogja megalapozni. "
Nem tartozik szorosan a feltett kérdéshez, de egyrészt kicsit igen, másrészt itt talán valaki számára új információt képezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!