Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Két kijelölt tereppont közt...

Két kijelölt tereppont közt hogy lehet egyenes vonalat húzni, ha sok fa van közte? Kb sík terep.

Figyelt kérdés
Nem látni a fáktól a két tereppontot köztes helyen.

2022. okt. 12. 14:10
1 2 3 4
 1/34 A kérdező kommentje:
Fa kivágása nem jön szóba természetesen.
2022. okt. 12. 14:11
 2/34 TappancsMancs ***** válasza:
91%

Ki kell jelölni a két végpontot és egy zsineggel a lehetséges párhuzamos távolságra húzni meg. Például ha megvan a két végpont akkor kihúzni egy zsineget 1 méterrel mellette párhuzamosan. A zsineg mellett a fák között is kimérhető az 1 méterre lévő végleges egyenes.

Ha engedi a terep, akkor nyilván nem kell az 1 méter, lehet az közelebb is, amennyit a fatörzsek vastagságai engednek.

2022. okt. 12. 14:47
 3/34 anonim ***** válasza:
88%
Ha nincs olyan egyenes vonal amibe egyetlen egy fatőrzs se lóg be akkor meg kell kerülni a problémát. Pl. ki lehet háromszögelni a nem "belátható" helyeket. Nem egyszerű de megoldható. A földmérők ezt is megtanulják, hogy ilyenkor milyen trükköket lehet bevetni.
2022. okt. 12. 16:22
 4/34 anonim ***** válasza:
100%

Mi is lenne a cél pontosan?

A fizikai akadályokon keresztül húzni az egyenest fizikailag lehetetlen, de kiszámolható a két pont közötti távolság a Pitagorasz tétellel a2+b2=c2.

2022. okt. 13. 05:52
 5/34 TappancsMancs ***** válasza:

Jó lenne érteni tényleg, hogy miről van szó. Mert ha hivatalos határ kijelölése, akkor jobb szakembert hívni és akkor nincs jogi vita. Ha privát dolog és akár kis pontatlanság is lehet az már könnyebb házilag. Nagyobb távolság esetén tudsz használni irányszöget mérő iránytűt és azzal tudsz tartani egy beállított irányt. Nyilván a fáig tudsz azzal is haladni, majd megkerülve folytatni az irányt. Itt vannak ilyen iránytűk:

[link]

[link]

[link]

[link]

A használata meg fent van a neten elmagyarázzák, de egy két kép róla és érted:

[link]

[link]

[link]

2022. okt. 13. 11:45
 6/34 anonim ***** válasza:
100%
Ja, jó lenne ha leírnád, hogy mi a cél, valós terepen valós madzagot húznál ki, vagy térképen akarsz jelölgetni, stb. Így felesleges tippelgetni. Telekhatár hivatalos jelöléshez valóban földhivatali jogosított földmérő kell.
2022. okt. 13. 13:30
 7/34 A kérdező kommentje:
Telekhatár. A meglevő két végpontot földmérő jelölte ki.
2022. okt. 13. 13:40
 8/34 A kérdező kommentje:
5: köszönöm az ötletet, van tájolóm, az nekem kissé pontatlannak tűnt, most meg is néztem, 10 fokot is téved (többször löktem rajta kicsit az asztalon, hogy beálljon). Azt nem tudom, más tájoló pontosabb-e.
2022. okt. 13. 13:52
 9/34 TappancsMancs ***** válasza:

Pontosabb :) Vegyél egy jót belőle, mert a rendes iránytűk nem tévednek 10 fokot, de még egyet sem. Ettől még a mérési módszer miatt hosszabb távon komolyabb eltérések is lehetnek.

Meg azért fontold meg a jogi része miatt egy szakember megkeresését is. Egy telekhatárt így kijelölni...? Ha ez kis táv, mondjuk 100-200 méter még esetleg. Több száz méteren erdőben ez szerintem cikis.

2022. okt. 13. 16:14
 10/34 A kérdező kommentje:

Jobban megnéztem a linkelt tájolókat, oda is van írva, a 37000 ft-os csúcsmodell +/-0,5°-ot tud, a katonai pedig 2° pontosságot. Az enyém kb 500 Ft volt.

Ezt akkor kis távnak neveznéd, 100 és 200m közti.

Kiszámoltam, a linkelt csúcsmodell 100m-en tévedhet 87cmt, a katonai pedig 3,5m-t.

Az áltatad leírt párhuzamos-kereséses módszer talán kevesebb hibával megvalósíthatónak tűnik erre a terepre.

2022. okt. 13. 16:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!