Miért nem lehet fémet, fém edényt tenni a mikrohullámú sütőbe, hiszen a teljes belső burkolata fém (és egyéb mikrós kérdések)?
- Miért nem történt semmi, amikor véletlenül egy alufóliával letakart műanyag tálban melegítettem meg a tál tartalmát?
(Korábban, amikor festett porcelán edényt tettünk a mikróba, szikrázni és sisteregni kezdett az edény fala. Valószínűleg fém tartalmú festékkel vitték fel rá a mintákat.)
- Miért kell forognia a mikróba helyezett edénynek?
A forgás azért van, mert bizonyoz pontokon koncentráltabb a hullám, mint máshol, így egyenletesen melegíted az ételt.
Tudtommal a mikró falához nem érhet a fém eszközöd, mert akkor szikrázik.
Teljesen biztos nem vagyok benne miért, de az üveg lappal és a mikró fémburkolatával, valamint benne a fémmel egy kondenzátort csinálsz, gondolom ez a kondi töltödik fel bizonyos esetekben és sül ki a mikró falára.
A fém edény akadályozza a mikrohullámok interakcióját a hevítendő tartalommal. Egy tele porceláncsészébe berakott fémkanál nem okoz problémát.
A tányérnak azért forognia, hogy ne csak a kialakult állóhullámok csomópontjaiban hevüljön az étel.
1) Az, hogy a mikró fala fém, teljesen irreleváns, mert az állóhullám amit gerjeszt, középen van. A magnetronnak is vannak fém alaktrészei és nem emészti el magát.
2) LEHET fémet tenni a mikróba, vannak kifejezetten alu mikrózható edények. Amit nem szabad a mikróba tenni az a körvezető és a pontvégű vezetők, mint pl a villa.
Magyarázat: A mikró az elektronokat gerjeszti, amik cserébe elkezdenek össze-vissza rohangálni a fémekben. Egy nagy fémtárgy (alufólia) esetén ez nem gond, de ha kialakul egy körpálya (pl lyuk van az alufólián vagy fémfestés a tányéron körbe), akkor az elektronok elkezdenek körbe körbe menni a gyűrűben (ezért tilos a körvezető). A gyűrűben körbe menő alektron ugyanis ugyanolyan dolog mint egy rövidzárlat, és az képes olyan melegre izzani, hogy lángra kap. A pontvégű vezető (villa) pedig olyasmi lesz mint egy van de Graaf generátor, azaz a pontok közt szikra alakul ki, ha fémszemcsék voltak a porcelánban, akkor valószíűleg ezt láttad. De az is lehet hogy fémfestés volt körbe, akkor körvezető volt.
3) Nem kell forognia, egy csomó mikró volt régen forgótányér nélkül. De akkor néha le le kellett állítani, benyúlni, és kézzel forgatni az ételt, ugyanis a mikrohullám nem melegít minden oldalról. Én használtam olyat és utáltam.
Itt egy videó amiben először egy rendes alutálat melegít mikróban gond nélkül, aztán összegyűrve, és akkor elkezd szikrázni. Az ok az, hogy hegyek, törések alakulnak ki rajta az összegyűrés után:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!