Vajon a matematika elérhető a hétköznapi ember számára?
Nekünk egyszer a főiskolán mondott valami ilyesmit a matek tanárunk, amikor éppen valami hibajavító kódolást tanultunk:
"Értsék meg, nem azért kell ezeket megtanulniuk, mert valaha is szükségük lesz erre az életben, hanem hogy elsajátítsák ezt a fajta logikus gondolkodást és később képesek legyenek megérteni ilyen és ehhez hasonló dolgokat."
Olyan ez is, mint minden más tudomány. Alapszinten mindenki használja, még az is, aki nem tud róla. Magas szinten meg a legtöbb ember számára nehezen érthető, és szükségük sincs rá. a kettő közötti határ viszont nem egy vastag piros vonal, hanem egy szép fokozatos átmenet.
A logikus gondolkodás képességét, mint az előttem válaszolók rámutattak, rengeteg helyzetben tudod használni. Más kérdés, hogy sokan észre sem veszik, milyen egyszerűen vennének bizonyos akadályokat, ha meglenne az a tudásuk.
engem többször kértek már szüleim, hogy akkor számoljam már ki, hogy a különböző banki lekötéseknél vagy befektetéseknél hogy is jön ki a dolog, melyiket éri meg, milyen számok mellett jön ki jobban az egyik ill. a másik.
A különböző hitelkonstrukcióknál sem árt, ha az ember képes végigszámolni némi kamatos kamatot, és átlátni, minek is teszi ki magát.
Itt is elég gyakori kérdés, hogy akkor hány százalékosra kell megírni a nem tudom milyen emelt érettségit, hogy jobban megérje, mint ha középen elérnének mondjuk várhatóan 80%ot.
Ha egyszer saját vállalkozást csinálsz, akkor elengedhetetlen, hogy csomó mindent előre kiszámolj - mennyit kell forgalmaznod, hogy megtérüljenek a költségeid, ha 5%kal csökkented az áraidat vagy elköltesz X forintot reklámra, akkor mennyivel kell nőnie a forgalmadnak, hogy megérje, mennyi ideig van tartalékod az üzlet bevezetésére, stb.
Ilyen életbeli helyzetek vannak, amikor közvetlen módon használod a matekot.
Viszont azt a fajta gondolkodási pluszt, amit kapsz, azt felmérhetetlen sok helyen előjön és kézzelfogható előnyt jelent.
Én azt tapasztaltam, hogy még a hétköznapi irodai munkánál is teljesen kijön az, hogy ki tanult meg logikusan, rendszerben gondolkodni, és ki nem. És nagyon behatárolt az a feladatkör, amit az utóbbiakra rá lehet bízni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!