Milyen nagy sebességet lehet elérni így egy korong szélén lévő tárgynak?
https://www.youtube.com/watch?v=JZHPXTd4xd0&t=7s
A tengelyek légüres térben forognának, nem lenne szinte surlódás, és egy atomerőmű hajtaná, meg lehetne közelíteni a fénysebességet?
Nagy kerülete lenne a korongnak, akár több méter.
Ilyen extrémforgó dolgokba töltött energiával, repülőgépene szállítva, majd elengedve, nagyobb pusztítást lehetne elérni, mint a legtöbb bombával?
Olyan energia lenne beletöltve, hogy amihez hozzáér, az hatalmasat robban.
Vagy gömbök forognának így, úgy talán a légellenállás sem szedné szét őket.
Attól függ, hogy miből csinálod - de mindenesetre bármiből is csinálod, annak lesz egy húzószilárdsága, ha meghaladod azt a kerületi sebességet, hogy a centrifugális erő túllépi ezt az értéket, akkor szét fog szakadni a korong.
Egyébként van egy cég, ami pont azzal kísérletezik, hogy ilyen módszerrel lőjön fel műholdakat:
Ebbe már belebotlottam én is. Youtube-on is van pár felvétel kilövésekről.
Érdekes műszaki problémákat vet fel. Pl. hogy nagyon precíz időzítés és kioldó mechanizmus kell hozzá.
Nem tudom hogy kezelik azt a problémát hogy kilövéskor megváltozik a forgó tömeg súlypontja...
Kérdező!
MIELŐTT beleütköznél a fénysebesség problémájába, még meg kell küzdened a hangsebesség problémájával.
Ami fémben pár km/mp.
Először ezt kell megoldani.
Ja, miután a szakítószilárdságot megoldottad.
Ezzel is van még más probléma: a tömege.
Ahhoz hogy értékelhető energiát tároljon és ne kelljen eszetlen sebességre pörgetni nagy tömegűnek kellene lennie.
De mint tudjuk autónál a legjobb tuning a súlycsökkentés... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!