Olyan iránytű, ami nem mágneses, létrehozható?
Olyan iránytű, ami csak mechanikai módon működik. Automatikusan beáll pontosan az észak-déli irányba. Akárhogy forgatják, rögtön beáll, nincs kimozdulás, majdnem rögtön a pontos irányt mutatja. Nagyon pontos lenne. A mágnesesség nem hatna rá, és bárhol lenne az iránytű, mindig a jó irányt mutatná. Nem kéne felhúzni, csak pár mozgó alkatrész lenne benne. Nem lenne benne elektronikus alkatrész.
Törésálló lenne, és vízálló.
Megmutatná merre van a pontos irány, és azt is, hogy az adott jármű merrefelé halad.
Ha tudjuk, hogy hány óra van, és hogy a nap hol van az égen, akkor kiszámolhatnák a pontos helyzetüket koordinátákra pontosan, ha tudják merre van észak.
"Olyan iránytű, ami csak mechanikai módon működik."
Oké, de ha nem a mágnesesség elvén (hiszen a Föld mágneses erővonalait követi), akkor hogyan, mi alapján határozza meg az északi irányt? Lenne benne egy kis mechanikus jótündér, aki mindig kedvesen és készséggel megmutatja neked a varázspálcájával az északi irányt, vagy mire gondoltál?
Tulajdon képpen, ha egy pár álló csillagot kinézel magadnak akkor már van egy nem mágneses elven müködö iránytüd.
A gps-helymeghatározással is elérhetö ugyan ez.
Nem pont az, amiről a kérdés szól, de ez a legközelebbi dolog hozzá:
7/Egyébként hasznos érdekes infó, de kérdező azért a leírásban írja is, hogy a pörgettyűs iránytű csak a magyar nevében iránytű, valójában irányjelző. Inkább hasonló a vízmértékhez. És nem határoz meg északot. De zöldeztem mert ne legyünk szűk látókörűek semmilyen témában.
A 3-as linkje már jobb, a Tehetetlenségi navigációs rendszer, de előtte annak is meg kell adni az északot. És haladási utat rajzol fel, amiből a tartózkodási helyet mutatja meg. Északot az sem tud önmagában.
Zöldeztem mert jók a témához.
Szerintem kérdező a kérdésedben talán az "iránytű" kifejezés kissé megtévesző lehet, mert pontos helymeghatározás az számos más módon is lehetsége, amiből az égtájak is kiadódnak. De északra a mágnesesség nélkül én is kíváncsi lennék, hogy van-e bármilyen eszköz. :) Mert ha szigorúan a kérdésbeli északra beállást vesszük, az legfeljebb egy számítógépes-mechanikus rendszerrel lehetséges. Ami ézi a csillagokat, tereptárgyakat, tájat, stb és megállapítja az északot.
Az iránytű eleve a mágnesességet használja irányjelzésre.
Érdekességnek :) kép felirattal:
CSENDES-óceán (2018. április 23.) Rachel Dill 3. osztályú negyedmester, Elginből, Ill.-ből, a USS Bonhomme Richard (LHD 6) kétéltű rohamhajó fedélzetén navigációs képzés részeként egy szextáns használatát gyakorolja.
"De északra a mágnesesség nélkül én is kíváncsi lennék, hogy van-e bármilyen eszköz. :) Mert ha szigorúan a kérdésbeli északra beállást vesszük, az legfeljebb egy számítógépes-mechanikus rendszerrel lehetséges. Ami ézi a csillagokat, tereptárgyakat, tájat, stb és megállapítja az északot"
Már leírtam a 6 válaszban hogy egy orával és nap állásával megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!