Genetikával és klónozással bármilyen növény-, illetve állatfaj keresztezhető egymással?
Növényt növénnyel, állatot állattal.
Így értettem.
Nem keresztezhető bármilyen növény bármilyen növénnyel, illetve bármilyen állat bármilyen állattal. Ritka kivételektől eltekintve csak egy fajon belüli egyedek keresztezhetőek sikeresen.
Viszont a kérdés megfogalmazása alapján nem vagyok benne biztos, hogy tényleg keresztezésre gondoltál. Ha a géntechnológiára gondolsz, azzal gyakorlatilag bármilyen fajból tudunk átültetni DNS-t bármilyen másik fajba. De ez nem keresztezés!
(A klónozásnak meg ehhez nem igazán van köze. A klónozás azt jelenti, hogy egy élőlénnyel megegyező DNS-ű élőlényeket hozunk létre.)
Nem keresztezhetők, viszont össze lehet hozni egy élőlényt a kettő génkészletéből.
Jelenleg ehhez még NINCSEN MEG a tudásunk.
Max. néhány gént tudunk átültetni.
Tudtommal vannak olyan sikeres kísérletek, amelyek nem ismeretesek előttem, hogy gyakorlati alkalmaásban immár szerepet kapnak e, vagy még nem, szóval rovar és növényi génszekvenciák manipulálásával hatékonyan a kívánt irányba javítani egy növény jellemzőit, tulajdonságait.
Na persze itt nem arról van szó, hogy a göröögdinnyét keresztezve a bolhával a dinnyemagok kiugrálnak a gyümölcsből, hanem például a paradicsom héját ellenállóbbá lehet tenni megnövelve a kitin tartalmát, amelyet valamely rovar génszekvenciájából nyernek.
Ez által sokkal tovább tárolható a termény, nem lesz napok, vagy egyenesen órák alatt löttyedt, így jobban szállítható, tovább eltartható és eladható, nagy mértékben csökkentve a járulékos veszteségeket.
Ettől a paradicsom jellegileg nem változik meg, csak a külső része lesz jelentősen szívósabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!