Elakadtam a történelem házimba, hiába kerestem a neten nem találtam ezek közül a példák közül, hogy melyik segédtudománya és melyik résztudománya a történelemnek, Segédtudomány/Résztudomány?
-Nyelvészet
-Írástörténet
-Régészet
-Oklevéltan
-Pecséttan
-Zászlótan
-Címertan
Nem néztem végig a fenti felsorolást, de tuti nem csak ennyi.
A segédtudomány és a résztudomány kb. ugyanazt jelenti.
Általában segédtudományt és rokontudományt szoktak elkülöníteni.
Rokontudomány az, ami önálló kutatási területtel és módszertannal rendelkezik. Ilyen pl. a régészet és a nyelvészet.
A segédtudományoknál legalább az egyik nincs meg. A felsoroltak közül (a régészeten és a nyelvészeten kívül) mind ilyen.
A segédtudomány kifejezést egy adott tudományterülethez viszonyítva szoktuk használni olyan más tudományokra, aminek az eredményeit az adott tudomány hasznosítja.
Ehhez képest szerintem segédtudomány a nyelvészet, írástörténet, meg a régészet (mivel ezek önálló diszciplínák), a többi meg kizárásos alapon... :P
Nem.
A nyelvészet önálló tudományág. Hiszen önálló módszertana és kutatási területe van.
Ez a rokontudomány definíciója.
A segédtudományoknak (mint pl. Címertan, kronológia, éremtan, pecséttan, ikonográfia, oklevéltan, genealógia, hasonlók) ezek közül az egyik nincs meg, vagy akár egyik sincs meg.
Legalábbis az egyetemen ezt tanítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!