Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Elakadtam a történelem házimba...

Elakadtam a történelem házimba, hiába kerestem a neten nem találtam ezek közül a példák közül, hogy melyik segédtudománya és melyik résztudománya a történelemnek, Segédtudomány/Résztudomány?

Figyelt kérdés

-Nyelvészet

-Írástörténet

-Régészet

-Oklevéltan

-Pecséttan

-Zászlótan

-Címertan

2010. szept. 18. 17:12
 1/4 anonim ***** válasza:
Történelem segédtudományai: archontológia, diplomatika (oklevéltan), falerisztika (kitüntetéstan), heraldika (címertan), epigráfia (felirattan), genealógia, insigniológia, kronológia, metrológia, numizmatika, paleográfia, papirológia, szfragisztika, történeti földrajz, történeti ikonográfia, vexillológia
2010. szept. 18. 17:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem néztem végig a fenti felsorolást, de tuti nem csak ennyi.

A segédtudomány és a résztudomány kb. ugyanazt jelenti.

Általában segédtudományt és rokontudományt szoktak elkülöníteni.

Rokontudomány az, ami önálló kutatási területtel és módszertannal rendelkezik. Ilyen pl. a régészet és a nyelvészet.

A segédtudományoknál legalább az egyik nincs meg. A felsoroltak közül (a régészeten és a nyelvészeten kívül) mind ilyen.

2010. szept. 18. 18:02
 3/4 anonim ***** válasza:

A segédtudomány kifejezést egy adott tudományterülethez viszonyítva szoktuk használni olyan más tudományokra, aminek az eredményeit az adott tudomány hasznosítja.

Ehhez képest szerintem segédtudomány a nyelvészet, írástörténet, meg a régészet (mivel ezek önálló diszciplínák), a többi meg kizárásos alapon... :P

2010. szept. 18. 18:05
 4/4 anonim ***** válasza:

Nem.

A nyelvészet önálló tudományág. Hiszen önálló módszertana és kutatási területe van.

Ez a rokontudomány definíciója.

A segédtudományoknak (mint pl. Címertan, kronológia, éremtan, pecséttan, ikonográfia, oklevéltan, genealógia, hasonlók) ezek közül az egyik nincs meg, vagy akár egyik sincs meg.

Legalábbis az egyetemen ezt tanítják.

2010. szept. 18. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!