Hogyan oldanatok meg azt hogy egy tükorrel egy meghatározott pontra irányítsam a napfényt?
Neked egy heliosztát nevű szerkezetre van szükséged.
A #4 komment alapján úgy gondolom az elektronika nem idegen számodra.
Régebben én is foglalkoztam a témával, de az ötlet, csak ötlet maradt.
Végy egy egyszerű kvarcórát, ész szedd szét! Távolítsd el a mutatókat, és fúrd ki az előlap "üvegét". A nagymutató tengelyére húzz csövet, és vezesd ki az órából. A motor vezérlőjelét oszd el néggyel, például 4024B, vagy hasonló csippel. ( Valószínűleg meg kell növelned a tápfeszt.)
A megoldás egyszerű, olcsó, de csak kis tükröket tud mozgatni.
A Nap követésére egy motor is elég - ekvatoriális mechanika.
Javítás: kvarcórát, és szedd szét!
Közbe eszembe jutott: Szedtem már szét biztonságiőr-júdás-készüléket, ott is az óra meghajtó motor jelét osztották le. Ott 8 nap alatt fordult körbe egy papírlap. Az őrnek mikor arra járt meg kellett nyomni egy gombot, és a készülék regisztrálta.
Nem biztos, hogy az osztó csip tápfeszültségét meg kell emelni, van amelyik 1,5 volton is elpöszörög. ( Gyártótól függ.)
#12.
Néhány napon belül jó a beállítás. Ám ha azt akarod, hogy hónapok múlva is tudja a heliosztát, hogy hol a Nap, akkor tényleg két motor kell.
Evenkent nincs változás? Igaz elég ahhoz is két motor de digitálisan ha van akkor figyelembe kell venni.
De azért se elég csak ez a szerkezet mert nem mindig ugyanaz a celfelulet
#17 igen, azért írtam, hogy a tükör mozgását felezni kell mechanikusan
De ha a Nap fényét akarod egy pontra vetíteni, akkor alapvetően a Nap helyzetét kell ismerned.
#19 Akkor még egyszer: a tükör síkjának a célpont és a Nap közötti szögfelezőre kell merőlegesen állni. Ha tudod követni a Napot, akkor egy 2:1 áttétellel mozgatott tükörtartó pontosan teljesíti ezt a feltételt. Természetesen két, egymásra merőleges mozgás kell, nem kell feltétlenül mechanikus kapcsolattal (lehet egy napkövető egység, ami méri az aktuális pozíciót és egy másik egység, ami mozgatja a tükröt).
Én biztosan nem kezdenék el számolgatni egy mikrokontrollerrel az aktuális földrajzi pozíció és a valós idő szerint, majd tájolnám a berendezést, hanem egyszerűen megkeresném a legerősebb fényforrást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!