Matematika , geometria. Hogy lehetne ezt kiszámolni ?
Ha az L, M és R értékek rendre az L, M és R oszlopokban vannak a második sortól kezdődően, akkor a Sheets-formula az
=180/PI()*(ATAN(2*(M2 - R2)/L2) + ASIN(R2/SQRT(L2^2/4 + (M2 - R2)^2))
lesz (már ha fokokban érdekel a dolog, különben az első két tényező nem kell).
Értelemszerűen még ki kell javítanod a cellahivatkozásokat, hogy úgy legyenek, ahogy a te táblázatodban vannak.
Irigylem is, hogy hamarabb jutottál végeredményre, mint én. Éjfél körül nekem egy hatodfokú polinom jött ki a ctg(α)-ra… Reggel tiszta fejjel újra számolva jött ki egy aránylag szép egyenlet:
(M – R)*cos(α) – L/2*sin(α) + R = 0.
(Aminek a megoldásában két arcsin volt egy arctg és arcsin helyett, szóval Wolframalphával ellenőriztem, hogy a te megoldásod is kielégíti az egyenletet, és utána ahhoz ragaszkodtam.)
A kérdezőnek:
=ROUND(90 - 180/PI()*(ATAN(2*(M2 - R2)/L2) + ASIN(R2/SQRT(L2^2/4 + (M2 - R2)^2))); 2)
de így, hogy nem látni, mit csináltál, csak találgatni lehet, hogy egy zárójel maradt ki, vagy vessző szerepelt a pontosvessző helyett, vagy a hülye Google átírta magyarra a képleteket, és a ROUND helyett a KEREKvalami függvény kellett volna…
A karakterekkel kapcsolatban megpróbálhatod kopipésztelni az alfát innen:
αβγδεζηθικλμνξοπρστζφχψω ς (ez utóbbi a szó végi szigma).
Nem állítom, hogy működik.
De amúgy nekem a matek része volt izgalmas a feladatnak, szóval az ilyen jellegű problémákkal kapcsolatban lehet, hogy szerencsésebb kiírnod egy új kérdést a 'Számítástechnika' kategóriában.
15#
Először én is rossz irányban gondolkodtam. Felírtam az M-et az L-lel, R-rel és α szögfüggvényeivel, de abból α-át kifejezni lehetetlennek tűnt. Aztán húztam egy egyenest a kérdező rajza szerinti α szögnél levő pontból az ív középpontjába. Ez az α szöget két részre osztotta és keletkezett két derékszögű háromszög. Utána Pitagorasz tételét kétszer alkalmazva már könnyű volt eljutni a megoldáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!