Nagy hőerőművekben a hulladékhővel miért nem hajtanak meg Stirling-motort?
Ott tévedsz, hogy nem látod be azt a tényt, hogy egy hőerőmű mennyire kidolgozott rendszer, és mennyire kihasználja az elméletileg adott lehetőségeket a gazdaságossági szempontok figyelembevételével.
Mert ugyebár ott van az a bizonyos Carnot-hatásfok, és ezen felül megfizethető anyagokból egy tartós berendezést kell építeni. Nem lehet ház méretű berendezéseket túl drága ötvözetekből csinálni.
Megbízhatóságra is kell törekedni értelmes összetettség mellett. Persze, hogy a gőzciklusnál van jobb munkafolyamat is, de vannak invesztíciós és fenntartási költségek is.
It le írja, ha pedig lusta vagy végig olvasni akkr a rövid válasz az hogy.
-Az új erőmüvek hatásfoka joval magasabb a 85%- is elérheti.
-Mert nem gazdaságos. (Képesek lennénk az energia ellátásunk 100%- ban megujulokbol is fedezni csak nagy lemondásokkal járna)
"Egyáltalán nem "megy a szemétbe": lakótelepeket fűtenek vele."
Egyre kevesebb a kombinált használatú erőmű, nyáron meg nincs fűtés.
"Egyre kevesebb a kombinált használatú erőmű, nyáron meg nincs fűtés."
Ezért aztán ezek nyáron kisebb elánnal pörögnek, de használati melegvíz nyáron is kell.
"Ott mintha nyáron gond lenne, hogy felmelegíti a Dunát."
Adhatod itt a flegmát, de valójában fogalmatlan vagy. A Dunát igen, felmelegíti, 1-2 fokkal. Ami ökológiai szempontból elég nagy baj, de energetikai szempontból kinyerhetetlen hulladékhő.
Kedves 8-as Köszönöm a tartalmas válaszodat. Ha tudtam volna a választ, szerinted felteszem a kérdést?
Most már sejtem:
Megnéztem a különböző Stirling-motorok működési elvét. Közös, hogy a meleg és a hideg oldal között kicsi a nyomáskülönbség. Ebből adódóan jelentős méretű (épület méretű) gépek kellenének MW nagyságrendű teljesítményekhez.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!