Egy kutatásnál a kutatás céljai és kérdései lényegében ugyanarra utal? Mi a különbség a kettő között?
Teljesen kezdő vagyok a témában, légyszi ne nézzetek teljesen hülyének.
Szakdolgozatommal kapcsolatban meg kell válaszolnom azt a kérdést, hogy a kutatásomnak mik a céljai és kérdései. Az világos, hogy mit szeretnék kutatni, nagyjából hogyan szeretném felépíteni az egészet. De ha ezt megkérdezik tőlem, akkor egy dologra kíváncsiak (hiszen a célom a kérdések megválaszolása) vagy két külön dolog a célok és a kérdések.
Szerintem nem feltétlenül fedik egymást.
Pl. egy biokémiai folyamat kutatásának kérdései lehetnek bizonyos reakcióútvonalak, enzimek működésének pontos mechanizmusa, bizonyos anyagok befolyása a folyamatra, de maga a kutatás célja lehet egy gyógymód megtalálása, vagy egy kór okának feltárása.
Vagyis én így értelmezem. Kérdéseket teszek fel és válaszolok meg, hogy a kitűzött célt elérjem.
1/A kutatás tárgya;
( pl. valamely vírusok;
2/ kutatás célja: mi a célom, mi várhatóan a haszna a várható eredménynek;
( pl. a tulajdonságai megismerése; hatása a szervezetre; stb.
3/ Mely kérdésekre adott válaszok által jutok a konklúzióik:
a kérdések felsorolása….
A cél az, ami. Kitűzöd és kész.
A kérdések, azok, amiknek a megválaszolása eszközül szolgál a végcél eléréséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!