Igaz, hogy az üveg nem engedi át a röntgensugarakat?
Nem vagyok fizikus, de mivel sugárzás, és nem egy ólombetétes üvegről beszélünk, ezért szerintem nem.
Bár, hallottam olyat, hogy a Marsra készülő űrhajóra nem ólomből lesz a szigetelés, hanem ilyen polikarbonátokból, vagy, valami hasonló műanyag tartályokból, mert állítólag szűri a sugárzást.
Szóval, én nemhiszem, de talán a plexi, megérdemel egy talánt.
kösz a válaszokat!
Nekem is valószínűtlennek tűnt, mivel üvegcsőben állítják elő, csak gondoltam megkérdem...
"Igaz, hogy az üveg nem engedi át a röntgensugarakat?"
Minél vastagabb, és minél inkább röntgensugár-elnyelőbb anyagból készült az üveg, és minél lágyabb a röntgensugárzás, annál kisebb része hatol át a röntgensugárnak az üvegen.
Minél vékonyabb és minél kevésbé röntgensugár-elnyelő az üveg, és minél keményebb a r-sugár, annál nagyobb része hatol át.
Ez a kérdés így értelmetlen, a válasz nem igen/nem, hanem megfelelő táblázatból le kell olvasni ezeket az adatokat.
tegnap 17:32
Ólomcsőben is gyárthatnák, mert abból is kijön a sugárzás egy része. Ami azt illeti, szoktak is filtert alkalmazni (ólomlemezen keresztül sugározni keményebb röntgensugárral), amikor pl. a cél az, hogy a bőrt kevésbé, a belső szerveket jobban érintse a sugárzás, mint lágy sugárral filter nélkül. (Értelemszerűen a lágy sugárzás már jórészt fennakad a filteren). Tehát ez nem úgy megy, hogy az üveg átengedi, az ólom nem, hanem mindkettő valamekkora részét átengedi, plusz maga a r-sugár keménysége és intenzitása is szabályozható, és ezekkel a paraméterekkel számolva lehet a kezelést vagy a vizsgálatot beállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!