Forgó űrbázis mechanikái és fizikája?
Vegyünk egy olyan gigantikus sci-fi űrhajót, aminek van egy középső teste, ahol a Mag van (engine), és azt gyűrűk veszik körül, amik akkora gyorsasággal forognak, hogy szimulálják az 1G-t rajta.
Az érdekelne, hogy mikor és hogyan hatna ránk ez a szimulált gravitáció. Mi történik azokkal az objektekkel, amik nincsenek a földhöz csatolva? Hogyha fogok egy labdát a kéz kezembe, és elengedem, akkor az lebegni fog? Egy ilyen űrhajóban a jövőben meg lenne tiltva az ugrás, mert akkor a plafonnak csapódnál, stb...?
"Olyankor kívülről nézve egyenes vonalú egyenletes mozgással próbál mozogni, ezért a gyűrű ívének fog ütközni, ezt látjuk a gyűrűn belül "leesésként"."
Tehát, ha jól értem, ilyenkor maga a gyűrű "forog rá".
"Nagyon speckó irányba és sebességgel kell eldobni, és akkor külső megfigyelő számára egy helyben lebegni fog, a gyűrűn belül pedig megpróbál körbe keringeni"
Ilyenkor pedig a labda a saját referencia keretében egy helyben áll, és a gyűrű forog körülötte.
Ezt eddig jól értelmeztem?
Rendben, de a másik kommentelővel kapcsolatban még mindig nem értem a levegő szerepét az egészben. És attól, hogy caps lockkal ír bizonyos szavakat, még mindig nem lesz érthetőbb.
Tehát ha a labda esetét vesszük példának, ha csak szimplán elengedjük meglökés nélkül, akkor a normál állapot az lenne, hogy a gyűrű 10m/s-el forog alá, hasonlóan a Földhöz, csak ott a labda zuhan 10m/s-el a bolygó által generált gravitációs torzulatba.
Tehát a gyűrű által generált Coriolis-effekt az okozója annak, hogy a levegő 10m/s-el kering?
A labda - MIELŐTT elengeded - már nagy sebességgel kering.
Ha elengeded, akkor nagy sebességgel megy tovább egyenesen, és nekiszalad a padlónak (ami ugye forog, nem egyenesen megy).
A levegő a súrlódás miatt szintén a gyűrű sebességével megy az űrállomáson.
Ha még nem, az nagy baj, mert leviszi a hajadat!
Ez a videó szépen elmagyarázza a mozgásokat egy centrifugálisan forgó testben:
https://www.youtube.com/watch?v=kCbMKSZZO9w
Habár még a jól szemléltetett animációval is borzasztóan nehéz megérteni a labda útját lefelé. Értem, hogy számára az az egyenes út, de nagyon nem érződik intuitívnak, gondolom ezért kellett eleve bevezetni ezeket a képzeletbeli erőket.
Oké, csak próbálom értelmezni.
Azt eddig sikerült levenni, hogy a labda velünk együtt egy körkörös utat tesz meg, és amint elengedjük, semmilyen erő nem hat a labdára, és onnantól az egyenesen megy tovább.
Mivel hogy űrben vagyunk, ez azt jelentené, hogy az ember és a labda ugyanazt az utat teszi meg, csak az ember centripetálisan, a labda pedig egyenesen jut el arra a pontra.
Viszont, mivel a körkörös mozgás görbületet jelent, a labda pedig továbbra is egyenesen halad, ezért a labda nem lebeghet egy helyben :O
Ó, asszem közelítek a megoldáshoz... a dolog kezd értelmet nyerni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!