Hány wattosnak kell lennie a villanymotornak?
Pl van egy pici csiszolókorongod.
Flexed nincs.
De meg tudnád valahogy oldani,hogy legyen egy flexed,valahogy rögzítenéd jól.
Nem feltétlen baromi erőset akarsz csinálni,csak vigye a lemezt,amit vágni akarsz.
Mi a minimum?
Kedves kérdező - dicséretes a hozzáállásod az élet dolgaihoz. Nagyra tartom az alkotó szellemiségű embereket.
A kérdésed formájából viszont számomra világossá vált, hogy nem vagy képes a kérdéses gépet megfelelő minőségben megtervezni és elkészíteni. Ha van megfelelő fordulatszámú, legalább fél kW-os állványos köszörűd (kb. 40 m/s kezdeti kerületi sebességhez), akkor abba rakhatsz flexlapot centráló gyűrűvel. Állványos gépet vehetsz bazárban is.
Ha kézi gép kell, akkor a lehető legőszintébb jóindulattal azt tanácsolom, hogy vegyél egy normális (legalább) középkategóriás (pl. BOSCH, METABO, NAREX, stb.) kis-flexet. Bóvli no-name vagy kínai áruházit ne vegyél. Egyszer meg lehet azt fizetni. A profi gépet kézben bírod tartani pl. hosszabb csiszolási munkánál is, mert könnyű és kiegyensúlyozott - bőven behozza az árát.
Köszi!
Egyébként találkoztam mindenféle géppel,csak sose az enyémmel.
Ha melóba mentem,nyilván normális flexel vágtam.
Illetve ha alut vágtam,akkor szemüveggel,nehogy véletlen a szemembe fröcskölje...mer könnyen olvad...
Nem vagyok hozzá analfabéta,csak megláttam a neten pár dolgot.
Pl ami nagyon megfogott,az a "fogorvosi" típusú szett,azokkal lehet pici dolgokat csiszolni,stb.
Fél kW nincs 1 lóerő se.
De lehet,hogy jó lesz.
Bár én beruháznék akkor egy 1000 Wattosra,az már talán jobban darál?
Nem is tudom,mennyi a max fordulata.
De flexen is lehet állítani,a legkisebb fordulaton is el lehet szabni a vasat,rezet,alut gördülékenyen,gond nélkül simán...
Meg kell neki egy trafó is,ha 230-ról akarom működtetni.
Én építettem ennél egy kicsit bonyolultabb darabológépet házilag. Három hónapig dolgoztam rajta, rengeteg idő és munka van benne, tehát van némi tapasztalatom. Ha jól sejtem, neked egy gyorsdaraboló kéne. Tehát a munkadarabot le akarod rögzíteni (pl. gépsatu) , és a forgó vágótárcsa előtolómozgását egy kar segítségével oldanád meg.
A tapasztalataim alapján a következő nehézségek fognak felmerülni:
1. Darabológépekhez érdemes legalább 300-as vágótárcsát választani, a fordulatszám kb. 3-4000,a szükséges motorteljesítmény legalább 2-3kW.
A villanymotor drága dolog, legalábbis, ha újként veszed, legalább 20-30ezer.
2. Gépsatu: Készen véve szintén nem olcsó, legalább 10ezer.Vagy építesz magadnak (ilyenről is sok videót találni).
3. Meg kell oldani a vágótárcsa rögzítését, a motor tengelyére nem fogod tudni közvetlen felrakni, ezért esztergálni kell hozzá.
4. A vágótárcsa előtolómozgásának a megvezetését meg kell oldani, a korong nem mehet félre, sem ferdén, hanem merőlegesen kell vágni. Tehát csapágyazás és esztergálás szükséges.
5.Az egész gépnek kell egy merev keretre épülő álványzatot csinálni, zártszelvényekből, U vasakból és szögvasakból. Ezt össze lehet hegeszteni vagy összecsavarozni, de nagyon méretpontosnak kell lennie a mozgó elemeknek.
6.Biztonságtechnika: Meg kell oldani a vágókorong leburkolását, a véletlen indítás elleni védelmet (spec. kapcsoló).
Motorindítás: Hogyan indítunk 2-3kW-os motort? Mert ugye indításkor ez jól meghúzza a hálózatot, az indítási áramfelvétel az üzemi áramnak többszöröse is lehet.
A fenti pontok mindegyike igazából megoldható egy házi kisműhelyben is, azonban nem biztos hogy megéri. Rengeteg munka és idő, ráadásul költség.
Egy olyan gépet akarsz építeni, aminek a gyártása már automatizált, és olcsón beszerezhető a kereskedelmi forgalomban.
Egy közepes minőségű gyorsdarabolót kb. 50ezerből beszerezhetsz.
Ha meg ezt nekiállsz becsülettel és alaposan (nem kókányolva) megtervezni és megépíteni, minden elismerésem a tied, de kb. 2hétig tartó munka lesz és legalább 70ezer Ft, ha mindent újonnan veszel meg.
Hmmm...
Akkor nekem van más ötletem.
Egy satu.
Rárakva a villanymotor.
Valami szerkezet,ami képes befogadni fúrószárakat.
Valami szerkezet,ami képes vágókorongot,csiszolókorongot egyaránt rögzíteni.
És ez a két szerkezet külön-külön rárakható a villanymotorra.
Így egyszerű.
Ha belegondolunk,akkor a csiszolókoronggal esztergálni is tudok idézőjelbe.
Persze olyan értelemben,hogy ha mozgatható lenne a satum,akkor lassan odanyomva milimétereket is tudnék lecsiszolni egy darab vasból nagyon pontosan.
Vagy ha forgatható/mozgatható lenne a befogott rúd mondjuk,ami vas/réz,akkor oldalt nekiérintve tudnék vékonyítani.
Ez így gyakorlatilag alig pár dolog,bár bonyolult.
Nekem ha erős,akkor kicsi dolgok elkészítéséhez jók lehetnek még ezek a pici fogorvosi mini csiszolók is.
Fejeim vannak.
Csak kéne egy villanymotor,és már pici felületen tudnék vele dolgozni.
Esetleg pici vágókorong/csiszolókorong kéne,ami jó kisebb motorra is.
Az is elvágja,csak vágja el.
Bár utánanéztem itt,vannak ezek a drága lézeres vágók.
Na ha az a cucc 5-10 Wattos,akkor hogy az istenbe ne lehetne elkészíteni valami vágót vele otthon?
Nem konkrét szettet,csak az ereje lenne meg,és akkor befogva valahova lehet rögzíteni.
Csak az ujjam ne rakjam elé. :D
Szimplább ötlet kellene,nem költséges mellesleg.
Maradhatnék amellett,hogy vannak pici csiszolóim,ilyen nagyon picik,és egy akksis gépbe simán belerakhatóak.
Csak ez ilyen cső végű dolog volt újkorában.
Mint a pici fogorvosi csiszolók.
Kellenek még fúrószárak.
Viszont akksis gépbe nincs flexkorong gondolom...
És akkor megúsznám fúrószárakkal,akksis géppel,csiszolóim vannak...
Az úgy olcsóbb.
És kéne flexkorong amit hajt egy villanymotor.
Illetve még menetvágó,menetfúró kéne,de ezeket már meg kell venni sajnos.
Ezen kívül nem hiszem,hogy más kéne.
Ezekkel mindent meg lehet oldani majdnem.
Ponthegesztő se rossz dolog,de erre már nem...
Esetleg ha elég pici,és van ilyen,hogy tényleg csak pici pontokat olvaszt meg...
Tehát szó szerint egy műszerész hegesztő,hogy így nevezzem,hogy tényleg csak annyira képes,hogy apró pici tárgyakat össze lehessen vele rakni.
Bár ezt kétlem.
Inkább fúrok át 2 dolgot,vágok menetet,és egy apacsavarral meg anyacsavarral összerakom.
Vagy valami más megoldás.
Az a kis kamera-szerű cucc érdekelne,semmi más.
Ami ezeken a lézervágókon van.
Kérdező, abszolút nem "vágod" a témát! A fúrószáraknak nagy nyomaték és kis fordulat kell (5-30 ford./s). Egy kisflex-korongnak pedig 100 ford./s minimum, ha nem gépi előtolással akarsz vágni emulzió alatt. Tehát két teljesen más hajtógép kell a két különböző szerszámhoz!
A teljesítmény-igény nagyjából azonos, de minden más komoly problémákat vet fel. Egy bóvli 30000 forintos kínai állványos fúrót esetleg érdemes (legkésőbb a szétesése után) mechanikailag feljavítani, és az már messze többet nyújt bármilyen satuba fogott motornál.
Egy nagy fordulatú motorral csak elégeted a fúrószárat néhány centi lyuk után, ráadásul megfelelő vezetés hiányánál nemcsak a vágóél csorbul ki, hanem az élszalag is szétég. A élszalag kiterjedtebb sérülése eldobóssá teszi a fúrószárat. (Megfelelő használattal métereket lehet fúrni automata-acélban egy gyorsacél fúrószárral két felélezés között.)
Tehát abszolút dőreség normális szerszámgép nélkül dolgozni. A nem megfelelően hajtott és vezetett flexlap szintén egy perc alatt lemorzsolódik. Ha már használtál flexet, akkor tapasztalhattad, hogy a korong kis átmérőnél megszűnik szikrát vetni, és hirtelen fogyni kezd a kis kerületi sebesség folyományaként.
(A #11 (22:48) voltam. Amit leírtam az a szakmai minimum és messze van a professzionális megmunkálási követelményektől. Én is végzek otthon géplakatosi munkákat, mert egyetemi (nem gépészmérnök) végzettséggel is szegénysorra kárhoztat ez a társadalom.)
Kérdező, abszolút nem "vágod" a témát! A fúrószáraknak nagy nyomaték és kis fordulat kell (5-30 ford./s). Egy kisflex-korongnak pedig 100 ford./s minimum, ha nem gépi előtolással akarsz vágni emulzió alatt. Tehát két teljesen más hajtógép kell a két különböző szerszámhoz!
Azért egy normális akksis gép tud forogni.....
Na mindegy,ebből beruházás lesz.
Ami érdekelne,hogy ezen a gépen van egy ilyen lézeres vágó.
Viszont nem akarom az egészet,csak a vágó részét külön.
Ezt hol tudom megvenni natúrba?
A fúrószáraknak nagy nyomaték és kis fordulat kell (5-30 ford./s).
A villanymotor nyomatéka nem állandó?
A linken egy széndioxidlézerrel kivágott plexi-idom látható egy léptetőmotorral egyetemben. Az ilyen vágóberendezésekben van egy CO2 lézer, mely lényegében egy speciális ablakokkal és optikával ellátott kisülési cső. Természetesen ehhez tartozik egy megfelelő, többnyire egyedi kivitelű tápegység, sugármozgató tükörrendszer, stb..
Gondolom viccnek szántad a kérdést - de ha nem, akkor például itt (és hasonló cégeknél) érdeklődhetsz az árakról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!