20% ecet és tiszta alkohol keverékéből mit kapunk?
@2: Azon gondolkoztál már, hogy a bor miért ecetesedik meg, a vodka meg miért nem?
Az ecetsav-baktériumok (is) csak korlátozottan tizenegypár százalék alkoholig életképesek. Plusz az ecetsavat sem bírják korlátlanul. Akárhogy kevered a 20%-os ecetet a tiszta alkohollal, nem lesz megfelelő élettér nekik, nem fognak tudni elszaporodni így nem, nem lesz több eceted.
Ecetsav a híg alkoholokból (pl borok) keletkezik és csak nagyjából 10% -os.
A tömény alkoholban nem tud ecetesedést kiváltó organizmus megélni.
Ahogy a mesterségesen 20% -ra töményített ecetsavban sem.
Az is kérdés a tömény alkoholból mennyit teszel hozzá.
Mert ugye a 20% ecetsavnak 80% -a víz. Tehát egész kevés 100% etil alkohol hozzáadásával elérhető lenne egy ecetet és alkoholt nagyjából egyenlő mértékben tartalmazó keverék.
Egyébként ez így ebben a formában hogy a kettőt összekevered egy keverék és az is maradna hosszú ideig.
Viszont kiváltható reakció ha a víz mennyiségét csökkented és olyan anyagot keversz bele ami elősegíti (katalizátor) a két anyag reakcióját. (kénsav)
(És ez a kapcsolódási ponton egyébként víz kilépését eredményezi.)
Ekkor karbonsav észter képződne aminek a neve ebben az esetben etil-acetát.
"A keveréknek van egy neve, csak nem jut eszembe hogy mi."
Sok keveréknek van neve, de hogy az ecetes alkholnak volna, arról sosem hallottam. Lehet hogy nem hisztizni kéne hogy nem adunk neked választ, hanem átgondolni, hogy
- Értelmesen teszed fel a kérdést ("Mi a neve annak a keveréknek, amit úgy kapunk hogy..."), mert mi nem vagyunk gondolatolvasók, és nem ezt kérdezted.
- Talán rosszul emlékszel a komponensekre, és alkohol helyett mit tudom én, aceton volt benne.
Magyarul tettem fel a kérdést, ne menjünk bele nyelvtani dolgokba.
Nem értettem félre semmit és nem acetát, hanem alkohol kell bele.
Valószínűleg etil-acetát lesz, lefotóztam és ott volt feltüntetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!