Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Van köze a savanyúságnak a...

Van köze a savanyúságnak a C-vitamin tartalomhoz?

Figyelt kérdés

Régen, harmincx éve azt mondták a citromban, narancsban, savanyított káposztában van sok C-vitamin. Megfáztál? Citromos tea.

Most azt mondják, azokban is van egy kicsi, de a paprikában van sok. De a paprika nem is savanyú.

Van köze a savanyúságnak a C-vitamin tartalomhoz?



2021. okt. 25. 13:04
 1/7 GLadislaus ***** válasza:
100%

Már Szent-Györgyi is a paprikából izolálta a 30-as években.

A citrom és a káposzta nem C-vitamintól savanyú, ami sav ugyan, de annyi nincs bennük, hogy attól legyenek savanyúak.

2021. okt. 25. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az igaz, hogy a C-vitamin önmagában savanyú, hiszen sav.

De szerintem semmilyen zöldségben, gyümölcsben nincs jelen olyan koncentrációban, hogy ez okozza a savanyú ízt.

De kíváncsivá tettél, hogy mennyiben változna meg mondjuk egy pritamin-paprika íze, ha CSAK a C-vitamint kivennénk belőle.


Gondolom minimálisan alkotórésze az íznek is, ha nem is fő savanyúság-okozó.

2021. okt. 25. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Pelenkásfiú ***** válasza:
100%
Citromsav? :) Nem véletlenül ez a neve. Azok a gyümölcsök inkább ettől savanyúak szerintem.
2021. okt. 25. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Gondolom vannak a gyümölcsökben lúgos kémhatású vegyületek is, és közömbösítik a savanyú ízt. Mert a paprikának elvileg tényleg savanykásnak kellene lennie, legalább enyhén. 1 db paprika kb 100 g, amiben van 200 mg C vitamin, ami kb 2 szotyi szemnyi és ekkora mennyiséget elosztva benne még érződnie kellene egy kicsit, de tényleg nem érződik. Viszont a zöldségekben rengeteg vegyület van, ami kevésbé ismert (likopin, zeaxantin, glükozinolátok, izotiocianátok, fenolos vegyületek – polifenolok is, flavonoidok, fenolsavak, antocianinok, allium kénvegyületek, betalainok, falcarinol, falcarindiol, szaponinok, fitoszterolok, fruktánok, kapszaicinoidok, stb). Hogy mi veszi el a savanyú ízét aszatot nem tom. Mindenesetre valószínűleg nagyjából kiegyenlíti egymást benne a savanyú és lúgos tartalmai.


Nem tudom hasznos volt-e ez :D mert nem adott konkrét választ, de talán kicsit arrébb vagy vele :)

2021. okt. 25. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 TappancsMancs ***** válasza:
És tényleg érdekes kérdés. :)
2021. okt. 25. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

"Citromsav? :) Nem véletlenül ez a neve."

Találós kérdés: Milyen sav van a citrompótlóban? :D

(Almasav!)

"Összetevők: étkezési sav (almasav), kukoricakeményítő, természetes citrom aroma"

2021. okt. 25. 20:20
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Milyen sav van a citrompótlóban? :D


(Almasav!)"


Másik fajtában meg borkősav.


Tökmindegy.


Az ízlelés savanyú és savanyú közt nem nagyon tesz különbséget, a mellette lévő egyéb aromaanyagok mondják meg az ízlelésnek, hogy ez most milyen íz.

2021. okt. 26. 07:23
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!