Van köze a savanyúságnak a C-vitamin tartalomhoz?
Régen, harmincx éve azt mondták a citromban, narancsban, savanyított káposztában van sok C-vitamin. Megfáztál? Citromos tea.
Most azt mondják, azokban is van egy kicsi, de a paprikában van sok. De a paprika nem is savanyú.
Van köze a savanyúságnak a C-vitamin tartalomhoz?
Már Szent-Györgyi is a paprikából izolálta a 30-as években.
A citrom és a káposzta nem C-vitamintól savanyú, ami sav ugyan, de annyi nincs bennük, hogy attól legyenek savanyúak.
Az igaz, hogy a C-vitamin önmagában savanyú, hiszen sav.
De szerintem semmilyen zöldségben, gyümölcsben nincs jelen olyan koncentrációban, hogy ez okozza a savanyú ízt.
De kíváncsivá tettél, hogy mennyiben változna meg mondjuk egy pritamin-paprika íze, ha CSAK a C-vitamint kivennénk belőle.
Gondolom minimálisan alkotórésze az íznek is, ha nem is fő savanyúság-okozó.
Gondolom vannak a gyümölcsökben lúgos kémhatású vegyületek is, és közömbösítik a savanyú ízt. Mert a paprikának elvileg tényleg savanykásnak kellene lennie, legalább enyhén. 1 db paprika kb 100 g, amiben van 200 mg C vitamin, ami kb 2 szotyi szemnyi és ekkora mennyiséget elosztva benne még érződnie kellene egy kicsit, de tényleg nem érződik. Viszont a zöldségekben rengeteg vegyület van, ami kevésbé ismert (likopin, zeaxantin, glükozinolátok, izotiocianátok, fenolos vegyületek – polifenolok is, flavonoidok, fenolsavak, antocianinok, allium kénvegyületek, betalainok, falcarinol, falcarindiol, szaponinok, fitoszterolok, fruktánok, kapszaicinoidok, stb). Hogy mi veszi el a savanyú ízét aszatot nem tom. Mindenesetre valószínűleg nagyjából kiegyenlíti egymást benne a savanyú és lúgos tartalmai.
Nem tudom hasznos volt-e ez :D mert nem adott konkrét választ, de talán kicsit arrébb vagy vele :)
"Citromsav? :) Nem véletlenül ez a neve."
Találós kérdés: Milyen sav van a citrompótlóban? :D
(Almasav!)
"Összetevők: étkezési sav (almasav), kukoricakeményítő, természetes citrom aroma"
"Milyen sav van a citrompótlóban? :D
(Almasav!)"
Másik fajtában meg borkősav.
Tökmindegy.
Az ízlelés savanyú és savanyú közt nem nagyon tesz különbséget, a mellette lévő egyéb aromaanyagok mondják meg az ízlelésnek, hogy ez most milyen íz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!