A jövő otthonaiban (már ami nem a "putri" kategóriába fog esni) már a falak, a padlózat, a tetőzet, ajtók, nyílászárók és a ház egyéb részeiben is mindenhol különböző funkciójú mikrochipek és érzékelők lesznek?
A közeljövőben biztos nem, szerintem én már nem élem azt meg, hogy ilyen legyen egy átlag normális lakás, pedig 38 éves vagyok.
De hosszútávon, ha a mostani újélítésű házak lesznek a nagyon régiek, akkortájt majd elképzelhető lesz.
Praktikum és költség kérdése.
Ahol van értelme és nem túl drága, ott igen.
Pl. semmi szükség négyzetcentinként hőmérsékletet és páratartalmat mérni a falon.
De ha marha olcsón kapható lesz olyan tapéta, ami képes erre, olcsóbban vagy nem drágábban, mint normál tapéta plusz pár szenzor, akkor lesz ilyen.
Ha azt sikerül elérni, hogy a kismillió miniatűr elektronika ne igényeljen álladó áramellátást, töltést, elemcserét stb. (például befut a most prototípus gyémántba foglalt radioaktív anyagos több száz, ezer év élettartamú áramforrás), akkor minden eszement helyen terjedni fognak a beépített minieszközök, nem azért, mert marha szükséges, hanem mert nem drágít jelentősen és reklámértéke van.
Ha ma el lehet adni az okosbugyit, a határ a csillagos ég. :D
Egy "teljes okosítás" ma még drága, de ha hajlandó vagy a szoftvert megtanulni (nem olyan egyszerű, de nem agysebészet), a saját igényeidet meg tudod oldani okosotthon eszközökkel.
Én a világítást kapcsolgatom, a fűtést igazítom az időjárás előrejelzéshez (na jó ez utóbbihoz még nincs termosztátom), a riasztót egészítem ki vele.
Ez amit leírtam elég szegényes a lehetőségekhez képest, de most ez az, ami megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!