Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vékony aljú rozsdamentes...

Vékony aljú rozsdamentes fazék alá egy jó állapotú öntvényplatni jó lehet kicsit védeni az odaégéstől a tartalmát?

Figyelt kérdés
Sörfőzés a cél, elvileg BIAB, tehát az aljára tényleg csak a nagyon apró dolgok fognak leülepedni, ha egyáltlán leülepszenek, miközben a jó ég is Brown-mozog... Az amatőr séf intuícióm azt súgja, hogy gázlángon ez így is elég kevés. Meg a fémiparban valamicskét jártas énem is túlzásnak érzi a vékony rozsdamentesnek erőből alákondítani a gázlángot, picit mindig félteném. Az öntvény és a rozsdamentes találkozása melegen nem gond? Jól barnított platni egyébként, meg jó nagy is.
2021. aug. 18. 17:25
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
#10 citromsav, de maradt ez az alul poláris, fent vízlepergető izé. Gondolom most megisszuk majd a védőbevonatot, fentről meg szerintem forralással eltűntetem, ha sikerül...
2021. aug. 23. 16:55
 12/18 anonim ***** válasza:

Közben rájöttem, hogy ez a másik kérdésednél volt téma. :)

A hideg zsíroldó jutott az eszembe, meg találtam egy érdekes oldalt (lehet, már te is rátaláltál): 20 tipp odaégett edény tisztítása ráégett zsír eltávolítása [link]

"14, Tripla hármas erő az ásványi anyag avagy maradványokkal vagyis a kozma ellen

Ha nagyon lekozmált az edény, vagy több réteg zsír okoz problémát, akkor jöhet a hármas tisztító hatás. Az odaégett edény tisztítása ezzel a módszerrel garantált. Mehet az edénybe egy adag (mondjuk 2 evőkanál) szódabikarbóna és só (1 evőkanál). Erre jöhet egy kevés ecet majd miután az kipezsgett még egy kis ecet (összesen kb. fél pohár). Jöhet rá még egy kevés víz (nagyjából 1 pohár) is. Mehet a tűzre és jöhet a 10 perces forralás. Garantáltan elválik a szennyeződés az edénytől de ha mégse, akkor jöhet a spatula vagy a fakanál amivel már biztos fel lehet lazítani az oda égett anyagot. Kihűlés után pedig az egyszerű mosogatással lehet befejezni."

Ezt a keveréket az oldalára kenve talán leszedi az oldaláról azt a viasz szerű réteget.

2021. aug. 23. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 A kérdező kommentje:
Az ecetet szeretném hanyagolni, főleg melegítésben. Próbáltam már fiatalon, egy elég abból.
2021. aug. 23. 22:10
 14/18 Wadmalac ***** válasza:

Egen, az ecetsav forralva eléggé kellemetlen, gyakorlatilag taknyod-nyálad összefolyik tőle.

Viszont hatékony.

Szellőztetni kell.

2021. aug. 24. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 A kérdező kommentje:
Citromsav miért nem jó?
2021. aug. 25. 06:36
 16/18 Wadmalac ***** válasza:
A mélyebb kémiai oldalát inkább egy kémikus mondja el, ne én, laikus, de szerintem simán gyengébb vagy pont nem a megfelelő anyagokat oldja.
2021. aug. 25. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 A kérdező kommentje:
Passziválni kell savval, gyakorlatilag a krómot oxidálod, és az véd és csillog úgy. A citromsav por, lehet alacsonyabb ph-ra oldani vízben, mint amit a háztartási ecet ad, amivel főzni kell, hogy jó legyen. Szerintem. De majd egy vegyész kijavít, ha nem.
2021. aug. 25. 09:44
 18/18 A kérdező kommentje:
Mindenesetre ebben az egy esetben pöpec lett egy liter langyos vízbe egy fél teáskanállal, nyilván ez semmit nem mond arról, hogy hogy kéne helyesen.
2021. aug. 25. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!