Mikor lehet nagyobb az FN zárlat, mint a 3F zárlat villamos energia hálózaton?
Na, az első kérdéssel visszajutottunk a csillagpont földelésének témájához. Mert ugye "Miért kell a 0.4, 132, 220, 400 kV-os hálózatokat mereven földelni a csillagpontban és miért kell a 22 kV-osat tekercsen keresztül, a 10 kV-osat hosszúföldön át földelni?" - nem "kell", hanem különböző szempontok érvényesülhetnek, és aszerint dönthet az üzembentartó (illetve annak hatósága), hogy mi a fontosabb. Például, a Csepel Művekben, ami hadiüzem volt a szocializmusban, pont a 10 kV-os kábelhálózat volt ívoltó tekercsen át földelve alapállapotban.
A válaszhoz (mindkét kérdésre) kéne a szimmetrikus összetevők ismerete.
Ha elegendő transzformátor csillagpontot földelünk, akkor a zérussorrendű reaktancia kisebb lesz, mint a pozitív sorrendű, így lesz nagyobb az FN zárlat árama.
Megelőzésképpen az üzemállapot beállító számára különböző konfigurációkat építenek ki egy pár transzformátorhoz, melyeknél szakaszolókkal lehet beállítani, hogy milyen legyen a földeltség. Sehogy, vagy mereven, vagy impedancián át. Itt van
például a gödi egyik 400/120-as tr, a jobb oldalon az a henger egy fojtó. Itt, ha jól sejtem, csak azt lehet választani, hogy vagy lemegy a csillagpont a földbe, vagy ezen át. A csillagponti kivezetés a trafónál a fázis kivezetésektől jobbra az a kisebbik szigetelő, az rámegy egy szakaszolóra, onnan meg a fojtóra, és a szakaszoló másik oldalán van a merev földeléshez vezető áramút. Így, ha a szakaszoló nyitott, a fojtón át megy a földeléshez, ha zárt, akkor a fojtó rövidzárban van.
Attól, mert az impedancia pár ohmos fojtó, nyilván nem lesz ez ívoltó tekercs. :)
Ezt a témát kevesen akarják fontosnak tekinteni, tapasztalatom szerint. :)
Áh szuper, köszi, ez egy hasznos válasz volt és a kép is sokat segített.
Mondjuk azt nem értem, akkor mi a különbség pontosan egy pár ohmos fojtó szükségessége és az ívoltó tekercs között.
Illetve egyvonalas rajzon láttam már olyat, hogy egy 400/132/18 kV-os trafónak a kivezetése az gyakorlatilag úgy volt megoldva, hogy volt egy fojtó és egy kondenzátor párhuzamosan, meg egy túlfesz. korlátozó és egy földelő szakaszoló, ami kiszakaszolta a többi készüléket, és így mereven földelte bent állapontban a trafót. Viszont nem értem, miért kell a kondenzátor. Azt hittem, hogy kapacitív zárlatok miatt kell a fojtó, így csak induktivitás kell a csillagpontba. Kapacitás miért?
További kérdésem, hogy az eredeti kérdésből, hogy szinkron generátor esetében, ha a kapcsoknál van a zárlat, akkor azt hiszem 104%-a a 2F zárlat a 3F-nek, tehát kicsivel nagyobb. Ennek mi az oka?
Köszönöm.
Nem tudom, mire való a kondenzátor.
A fojtó valamennyire megnöveli a csillagpontra kötött ellenállás értékét, de ettől még mereven földelt marad, nagy (föld)zárlati árammal (induktív reaktanciákon és ellenállásokon át) és kis feszültségemelkedéssel. A szigetelt csillagpontú hálózat földzárlatánál tiszta kapacitív áram folyna ideális esetben, ami persze manapság, kábelekkel televágva hálózattól függően akár 100-200 A környéki is lehet (na de hol van az a 132 kV-os hálózat kiloampereihez képest) melyet a Petersen ideális esetben nullázna.
Gépek lelkivilágában nem vagyok otthon.
Kondenzátort illetően gondoltam esetleg valami felharmonikus tartalom szűrésre egy esetleges párhuzamos rezgőkör miatt. Nem tudom ennek van-e így értelme.
Szigetelt csillagpontú hálózat esetén folyik a 100-200 A? Egyáltalán szigetelt csillagpontú hálózaton hogy záródik a kör, tehát hol folyhat áram, ha a föld és a csillagpont el van egymástól szigetelve (végtelen ellenállás)? Ilyenkor nem, hogy csak feszültségesés tapasztalható ott?
Továbbá hol alkalmaznak szigetelt csillagpontot?
Nem nagyon figyelsz. Odaírtam, kapacitív áramok
Valamint, nem nagyon használnak szigetelt csillagpontút, de a kompenzált hálózat az úgy születik, hogy vesznek egy szigetelt csillagpontút, és hozzákötnek egy Petersent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!