Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan tudom meghatározni egy...

Hogyan tudom meghatározni egy szám köbgyökét?

Figyelt kérdés
Pl. a 15,625 köbgyökét!
2010. aug. 26. 23:24
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Y^x van rajta, és mostmár sikerült is, köszi a válaszokat mindenkinek!
2010. aug. 27. 16:18
 12/14 anonim ***** válasza:

Egy és kétjegyű egész számok (11-99) köbéből fejben tudok köbgyököt vonni.

Tehát, ha azt mondod 12167 én megmondom, hogy a 23-at emelted köbre.

Ha érdekel szivesen elmailezem, hogyan csinálom. Csak az egyjegyű egész számok köbeit kell megtanulni fejből hozzá...

2010. aug. 27. 16:20
 13/14 anonim válasza:
Utolsó válaszoló, én kíváncsi lennék rá! Megadsz egy e-mail címet?
2010. nov. 24. 15:35
 14/14 anonim ***** válasza:

Elnézést, hogy elmailezeket írtam, hisz nem titkos dolog ez, itt is szívesen közreadom.

Mint mondtam, az egészhez csak az egyjegyű számok köbeit kell megtanulni (rendesen):

1->1 ; 2->8 ; 3->27 ; 4->64 ; 5->125 ; 6->216 ; 7->343 ; 8->512 ; 9->729

Ha ezt megtanultad, néhány másodperc alatt meghatározhatod, hogy milyen kétjegyű számot emelt valaki köbre, ha bemondja a (pontos) végeredményt.

Nézzük mondjuk a 62 példáján: 62*62*62=238.328

Szándékosan tettem ki az ezreseket elválasztó pontot.

A köbszámot ugyanis két részre kell osztani, le kell választani az utolsó három számjegyet.

Az elől maradt egy-, kettő- vagy háromjegyű szám alapján lehet meghatározni az eredeti kétjegyű szám első (tízesek helyiértékű) számjegyét. Meg kell nézni, hogy az elől maradó számnál melyik egyjegyű köbszám kisebb.

Esetünkben a 238-nál kisebb köbszám a 216. Ez a hatnak a köbe. A kétjegyű szám első száma a 6-os.

A hátsó három számból, csak a legutolsó szám érdekel, és meg kell nézni, hogy az utolsó szám melyik egyjegyű köb utolsó számjegye.

Jelen esetben az utolsó jegy a 8-as, és ez a 2-nek a köbének az utolsó (és éppen most egyetlen) számjegye.

A köbre emelt kétjegyű szám második számjegye tehát a 2.

Szóval ha mondanak egy bizonyosan kétjegyű számnak a köbét, akkor az utolsó három jegy levágandó, és az elől maradt számnál kisebb számok felé haladva megnézem, hogy melyik a fejből megtanult egyjegyű köb a kisebb. Ennek köbgyöke fejből megy, mert megtanultad, ez a kétjegyű szám első száma.

Az utolsó három számból csak a legutolsó érdekel, itt azt keresem, hogy melyik szám köbe végződik ugyanerre a jegyre.

Az eljárást mellesleg még az internet előtti időkben Gács Rudolftól tanultam. De a művészneve biztosan beszédesebb, ő volt Rodolfó...

[link]

2015. szept. 21. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!