Hogyan tudom meghatározni egy szám köbgyökét?

Egy és kétjegyű egész számok (11-99) köbéből fejben tudok köbgyököt vonni.
Tehát, ha azt mondod 12167 én megmondom, hogy a 23-at emelted köbre.
Ha érdekel szivesen elmailezem, hogyan csinálom. Csak az egyjegyű egész számok köbeit kell megtanulni fejből hozzá...

Elnézést, hogy elmailezeket írtam, hisz nem titkos dolog ez, itt is szívesen közreadom.
Mint mondtam, az egészhez csak az egyjegyű számok köbeit kell megtanulni (rendesen):
1->1 ; 2->8 ; 3->27 ; 4->64 ; 5->125 ; 6->216 ; 7->343 ; 8->512 ; 9->729
Ha ezt megtanultad, néhány másodperc alatt meghatározhatod, hogy milyen kétjegyű számot emelt valaki köbre, ha bemondja a (pontos) végeredményt.
Nézzük mondjuk a 62 példáján: 62*62*62=238.328
Szándékosan tettem ki az ezreseket elválasztó pontot.
A köbszámot ugyanis két részre kell osztani, le kell választani az utolsó három számjegyet.
Az elől maradt egy-, kettő- vagy háromjegyű szám alapján lehet meghatározni az eredeti kétjegyű szám első (tízesek helyiértékű) számjegyét. Meg kell nézni, hogy az elől maradó számnál melyik egyjegyű köbszám kisebb.
Esetünkben a 238-nál kisebb köbszám a 216. Ez a hatnak a köbe. A kétjegyű szám első száma a 6-os.
A hátsó három számból, csak a legutolsó szám érdekel, és meg kell nézni, hogy az utolsó szám melyik egyjegyű köb utolsó számjegye.
Jelen esetben az utolsó jegy a 8-as, és ez a 2-nek a köbének az utolsó (és éppen most egyetlen) számjegye.
A köbre emelt kétjegyű szám második számjegye tehát a 2.
Szóval ha mondanak egy bizonyosan kétjegyű számnak a köbét, akkor az utolsó három jegy levágandó, és az elől maradt számnál kisebb számok felé haladva megnézem, hogy melyik a fejből megtanult egyjegyű köb a kisebb. Ennek köbgyöke fejből megy, mert megtanultad, ez a kétjegyű szám első száma.
Az utolsó három számból csak a legutolsó érdekel, itt azt keresem, hogy melyik szám köbe végződik ugyanerre a jegyre.
Az eljárást mellesleg még az internet előtti időkben Gács Rudolftól tanultam. De a művészneve biztosan beszédesebb, ő volt Rodolfó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!