Ha mozgó vonat belsejében ugrok egyet, akkor a vonat "elszáguld" alattam, vagy ugyanoda esek vissza?
milyen zárt rendszer?
a vonat esetében a mozgási energia(a vonaté) rád is érvényes, mivel az "ő" padlójáról rugaszkodsz el, a tiéd csak ahhoz adódik hozzá..
a galambok esetében meg a felemelkedéshez szükséges felhajtóerő ugyanannyira nyomja a padlót mint a galambok súlya..
Ugyanaz történik, mint amikor egy álló vonaton ugrasz egyet, kivéve, ha fizikai értelemben gyorsul (,,hétköznapi nyelven": gyorsul, lassul, kanyarodik, vagy függőleges irányban gyorsul - ez utóbbi csak nagyon kis mértékű lehet a sínek kialakításából adódóan). Ekkor ugyanis kicsit máshova esel vissza ahhoz képest, ahova esnél, ha nem gyorsulna. A vonat normális működésekor ezek a gyorsulások olyan kis mértékűek, hogy nem nagyon balesetveszélyesek - pár kapaszkodóval meg van oldva a probléma.
egy gépészmérnök-hallgató
08-27 16:33
Neked nincs! Nekünk még volt! :D
Szerintem a gravitációs erő némiképp lassít, bár ideális esetben pont merőleges a vonat okozta súrlódási erővel, ami ugye gyorsít.
Érdekes lenne egy lebegő mágnessel kipróbálni ezt állandó sebességű vonattal, és egy hosszirányú mágneses vájattal. Vajon a mágnes elcsúszna-e előre, vagy hátra.
Szerintem nemugyanodaérkezel vissza,de az eltérés szinte mérhetetlenül kicsi.Igaz,hogy elrugaszkodásko a sebességed
megegyezik a vonatéval,de neki van egy motorja,hogy ezt a
sebességet megtartsa.Ezt át is adná neked,ha a talpad összekapcsolna vele.Igaz,hogy a vagonban levő levegő nem
"légellenállásként"haneminkább légsegítésként fog működni,
de ez jóval kevesebb,mint a talpadon keresztül kapott
Vonatmotor energia.Az pedig,hogy nem jutsz el a hátsó falig,csak azért van mert túl kicsit ugrasz.ui:
Ez csak az én elméletem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!