Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha mozgó vonat belsejében...

Ha mozgó vonat belsejében ugrok egyet, akkor a vonat "elszáguld" alattam, vagy ugyanoda esek vissza?

Figyelt kérdés
2010. aug. 21. 16:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
49%

milyen zárt rendszer?

a vonat esetében a mozgási energia(a vonaté) rád is érvényes, mivel az "ő" padlójáról rugaszkodsz el, a tiéd csak ahhoz adódik hozzá..

a galambok esetében meg a felemelkedéshez szükséges felhajtóerő ugyanannyira nyomja a padlót mint a galambok súlya..

2010. aug. 21. 17:17
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Fizikus vagyok, és nem fog kiszaladni biztos lehetsz benne. De amúgy... ennyi erővel akkor kellene, hogy legyen a vonatokon ilyen "vigyázz ne ugrálj, mert a vonat kiszalad alólad, és nekicsapódsz a falnak" felirat.
2010. aug. 21. 20:26
 13/22 Vízjég válasza:
100%

Ugyanaz történik, mint amikor egy álló vonaton ugrasz egyet, kivéve, ha fizikai értelemben gyorsul (,,hétköznapi nyelven": gyorsul, lassul, kanyarodik, vagy függőleges irányban gyorsul - ez utóbbi csak nagyon kis mértékű lehet a sínek kialakításából adódóan). Ekkor ugyanis kicsit máshova esel vissza ahhoz képest, ahova esnél, ha nem gyorsulna. A vonat normális működésekor ezek a gyorsulások olyan kis mértékűek, hogy nem nagyon balesetveszélyesek - pár kapaszkodóval meg van oldva a probléma.

egy gépészmérnök-hallgató

2010. aug. 21. 21:53
 14/22 anonim válasza:
Szerintem attól függ! Ha nincs tető meg vonat falai és a végén vagy a vonatnak akkor kimegy alólad. De ha csak bent valahogy zárt hejen akkor nem!
2010. aug. 23. 09:27
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Van közegellenállás, ezért más ha zárt, vagy ha nyitott helyen állsz, illetve ugrálsz. Amúgy most ezt minden fellengzősség nélkül mondom, hogy ez a baj a gimnáziumi fizikaoktatással. Ennek gimnáziumot végzetteknek nem szabadna, hogy kérdés legyen szerintem ez, illetve még sok hasonló dolog, de sajnos nem igazán gyakorlatias az oktatás sehol sem. Ezt a jelenséget például tök jól leírja Newton 1. törvénye, amit mindenki kívülről tud, hogy minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, amíg a környezete meg nem változtatja a mozgásállapotát. Ez pontosan ez a történet. Állsz egy hajón. A hajó 5km/h sebességgel egyenletesen halad. Ha zárt térben vagy testedre nem hat vízszintes irányban semmi. Ha nyitott térben, akkor viszont mivel a hajóval együtt haladsz a tested szépen beleütközik a levegő részecskéibe, amik emiatt visszahatnak rád (mondjuk a hatás-ellenhatás miatt), emiatt próbálják gátolni az előrehaladásod. Ezt hívjuk közegellenállásnak. Ha zárt térben felugrasz, akkor mivel rád nem hat közegellenállás, mert a kabin levegője veled együtt halad meg a hajóval, ezért nem hat rád erő, a környezet nem változtatja meg a te mozgásállapotodat, ergó egyenes vonalú egyenletes mozgást fogsz végezni, tartod a hajó sebességét az 5km/h-t, és ugyanoda érsz vissza. Tehát N1 törvényből meg tudtuk magyarázni. Ha van közegellenállás, akkor viszont a környezet (levegő) megváltoztatja a mozgásállapotod, vagyis picit hátrébb érsz földet. Ez szélcsendnél is így van, pláne ha fúj a szél. Az egésznek a tanulsága szerintem, hogy a tanult gimis dolgokkal simán magyarázható. Ha nem egyenletesen megy a hajó, tehát gyorsul lassul, akkor persze teljesen más a helyzet, ott közegellenállás nélkül is hátraesel. Azért van ez így, mert ha felugrasz, akkor rád nem hat erő abban a pillanatban, amikor a levegőben vagy, hiszen nem érsz hozzá a hajóhoz. Viszont a hajóra hat gyorsítóerő, tehát szépen kimegy alólad, miközben te továbbra is az 5km/h-s egyenes vonalú egyenletes mozgást végzed.
2010. aug. 24. 11:19
 16/22 anonim válasza:
Ha a földről függőlegesen felugrasz akkor is ugyanoda esel vissza pedig közben a Föld forog alattad.
2010. aug. 27. 13:37
 17/22 anonim ***** válasza:
59%
Ált. isk. fizika, hatodik osztály. Kérlek, nézz utána a mozgásdinamika c. fejezetnek. (Egyébként mivel a te sebességed megegyezik a járművel, a felugrás után a lendületmegmaradás miatt mozogsz együtt a járművel. Nem ugyanoda fogsz visszaesni, mert a gravitációs vonzás miatt fogsz némi lendületet veszíteni, hiszen téged onnantól nem hajt semmi előre a lendületen kívül, de ez néhány mm mindössze (Nem b+, az mm nem menőmanó...)
2010. aug. 27. 14:43
 18/22 A kérdező kommentje:
Kár hogy hatodikban még nincs fizika, de mindegy...
2010. aug. 27. 16:33
 19/22 anonim ***** válasza:

08-27 16:33

Neked nincs! Nekünk még volt! :D

Szerintem a gravitációs erő némiképp lassít, bár ideális esetben pont merőleges a vonat okozta súrlódási erővel, ami ugye gyorsít.

Érdekes lenne egy lebegő mágnessel kipróbálni ezt állandó sebességű vonattal, és egy hosszirányú mágneses vájattal. Vajon a mágnes elcsúszna-e előre, vagy hátra.

2010. aug. 30. 23:04
 20/22 anonim válasza:
0%

Szerintem nemugyanodaérkezel vissza,de az eltérés szinte mérhetetlenül kicsi.Igaz,hogy elrugaszkodásko a sebességed

megegyezik a vonatéval,de neki van egy motorja,hogy ezt a

sebességet megtartsa.Ezt át is adná neked,ha a talpad összekapcsolna vele.Igaz,hogy a vagonban levő levegő nem

"légellenállásként"haneminkább légsegítésként fog működni,

de ez jóval kevesebb,mint a talpadon keresztül kapott

Vonatmotor energia.Az pedig,hogy nem jutsz el a hátsó falig,csak azért van mert túl kicsit ugrasz.ui:

Ez csak az én elméletem.

2010. szept. 5. 11:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!