Hogyan számoljam ki hány db kell a termékekből, hogy az összár a megadott legyen?
Van 5 féle termék.
Az 5 egységár és a végösszeg adott, fix.
Azt kell megadni, hogy hány db-ot kell venni, hogy a végösszeg kijöjjön.
Emellett meg van adva, hogy hány db vehető max. az adott termékből.
Csak 1 a közös osztója az egységáraknak.
Ehhez keresek számító algoritmust!
Nem tudom mennyire vagy képzett algoritmusok és bonyolultság elmélet kapcsán, de ez egy igen nehéz feladat további általánosítása.
Szerencséd, hogy kicsi az állapottered. Az szinte próbálgatással meg lehet találni, de igazán hatékony algoritmusra ne számíts.
Ismered az P=?NP nagy nyitott kérdést? Ha igaz, hogy nem egyenlő (amire általában számítanak a tudósok) akkor nem is lehet erre a problémára hatékony megoldást találni.
Nem kell nekem extra nagy módszertan, az is elég, ha több lépcsőben excelben meglesz! :)
Elkezdtem excelben primitív szinten megcsinálni:
Képeztem a,b,c,d,e számoknak 0-tól a max-ig a szorzatait: 0a,1a,2a.. maxa. lett 5 sor. Ahol nincs szám, oda beírtam, hogy null különben nullában számolná.
Most ebből kellene csinálni egy vagy akár több számított mátrixot az összegeikkel, majd arról szerintem leolvasható az a kombináció, amivel kijön a végeredmény!
Legalábbis így 12 óra szellemi munka után nekem ez logikusnak tűnik.. :D
Nem feltétlenül egyszerű megoldásra van szükségem, bármilyen jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!