Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Öntöttem két gyertyát üvegbe,...

Öntöttem két gyertyát üvegbe, az egyik elvált dermedés után az üvegtől, a másik nem. Ez mitől lehet?

Figyelt kérdés
Ugyanolyan üveg, ugyanolyan viasz, minden ugyan olyan és mégis másképp néz ki.

2021. jan. 10. 00:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg az egyik üveg belső része zsíros volt. A zsír taszítja a viaszt.

Vagy pedig az az üveg hőt kapott, és azért vált le.

2021. jan. 10. 00:30
 2/7 A kérdező kommentje:

Nem volt zsíros, mind2 tiszta volt és száraz.

"Vagy pedig az az üveg hőt kapott, és azért vált le."

Nem kapott az egyik nagyobb hőt a másiknál, egyszerre öntöttem, ugyanolyan környezetben. Pont, hogy hő hatására szokott az üveghez tapadni, amíg folyékony, az üveghez van tapadva és amint kihűl szoba hőmérsékletűre el szokott válni az üvegtől. De már rég kihűltek. Szóval nem volt zsíros, mert "alap", hogy dermedés után el szokott válni, de ez valamiért az egyiknél nem történt meg.

2021. jan. 10. 01:17
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
Esetleg lehetett az egyik üveg sokkal öregebb mint a másik? Felületi porozitás eltérésére tippelnék.
2021. jan. 11. 10:23
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem értek ehhez. Mit gondolsz, mi okozta a különbséget, a régebbi üvegtől vált el később, vagy az újabbtól? Mert elvált a másiktól is a viasz(ezt kihagytam), csak az egyiknél fél nap múlva, a másiknál vagy 3 nap múlva.
2021. jan. 11. 19:55
 5/7 Wadmalac ***** válasza:

"a régebbi üvegtől vált el később, vagy az újabbtól?"

Ha kristálytiszta, akkor a simáról, ha nem, akkor a porózusabbról válhat le előbb.

Amit te tisztának gondolsz, nem biztos, hogy az is. A porózusabban visszamaradhat elválást segítő anyagmaradék. De akár porozitás eltérése nélkül is leeht ilyen "leválasztó" bevonat. Például vízpára.

Pórusmérettől függően az adhéziós felület nagyságát is csökkentheti is meg növelheti is.

De akár az üveganyag összetétel minimális különbsége is okozhatja.

2021. jan. 12. 07:45
 6/7 A kérdező kommentje:
Tiszta volt mindkét üveg, zsíroldóval mostam ki. Ugyanolyan üvegek, amikbe eredetileg is gyertya volt. A lényeg, hogy megoldódott, később az is elvált.:)
2021. jan. 12. 13:14
 7/7 Wadmalac ***** válasza:

Fene tudja, akár egy minimális vastagság- és ezzel hűlési sebesség-eltérés is okozhatta.

Lehetne vagy ezer kísérletet összerakni az ilyen-olyan feltételezett okok megvizsgálására.

2021. jan. 12. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!