Fényes edzett acélra írni savval, hogyan ?
Valami filctollas írást szeretnék, de nem tudom, hogy milyen sav marná meg a fémet, úgy, hogy a filctoll színe is keveredjen a savval. Elsősorban az alkoholos, vagy festék filc jöhetne szóba.
A szín csak az íráskor lényeges, mert jobban lehet látni, mint egy szinte átlátszó savat. Miután már megmarta a fémet, akkor elég, ha a matt marás látszik a fémen, a szín már nem fontos.
Próba szerencse.
A savállókat a krómoxid réteg védi kívül, nem tudom, azt ki tudja-e kezdeni.
HSS: 4%Cr, 5%Mo, 6%W, 2%V
HSSE: plusz 5% kobalt.
Króm van itt is dögivel, attól korr. álló.
A HSS anyag nem korrózió álló, max a légköri pára ellen.
10 százalék körüli króm van egy légköri korróziót elviselő acélban.
Na ja, korr. állóságra nem a legjobb, de ha több lenne benne, túl puha lenne.
Azért írtam, hogy próba cseresznye, mert nem tudom, mennyire jó ezen a krómdioxid.
Valószínűleg tud vele valamit kezdeni a vas-klorid.
Hogy milyen mélyen, mennyire lesz látható és meddig, az kérdéses.
Még valami. Ha savval írsz acélra, utána kezelni kell, mintha pácolva lett volna.
/ Forró enyhén lúgos vízben főzni, utána leszárítani. Ne támadja meg a rozsda! /
* * * *
Ismeritek a viccet a libatenyésztőről, és az "okos" szomszédjáról?
- Baj van szomszéd, pusztulnak a libáim.
- Kovászos uborka levét kell keverni az ivóvizükbe!
Másnap:
- Csak betegek a libák.
- Be kell kenni a talpukat petróleummal.
Így megy ez néhány napig.
- Megdöglött az utolsó libám is.
- Ó de kár! Lett volna még néhány jó ötletem.
x x x x x x
Szikrairónt én is csináltam, és nem voltam elragadtatva az ökörh****zás betűktől.
A tekercstől függetlenül kellene mozgatni a hegyét fix 100 - 400 Hertzes frekvenciával, egy piezo-kristály segítségével. A kristályt egy oszcillátor hajtaná meg, vagy egy egyszerű trafós, diódás frekvencia duplázó.
A gubacstinta savas, előfordul hogy pár száz év alatt tönkreteszi a papírt. A restaurátorok rémálma.
Neked valami savas kell. Nem kell a tölgyesben gubacsot szedni, a gazdaboltokban árulnak csersavat.
4 rész vízben oldj fel egy kis csersavat, majd óvatosan adj hozzá egy rész akkumulátorsavat! Színtelen oldat lesz, amíg vashoz, vagy acélhoz nem ér.
A vas-szulfát, tannin reakció az acél felületén fog végbe menni.
Legalábbis szerintem így kéne működni a löttynek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!