Fényes edzett acélra írni savval, hogyan ?
Valami filctollas írást szeretnék, de nem tudom, hogy milyen sav marná meg a fémet, úgy, hogy a filctoll színe is keveredjen a savval. Elsősorban az alkoholos, vagy festék filc jöhetne szóba.
A szín csak az íráskor lényeges, mert jobban lehet látni, mint egy szinte átlátszó savat. Miután már megmarta a fémet, akkor elég, ha a matt marás látszik a fémen, a szín már nem fontos.
Erősebb oxidáló hatású savval próbálkoznék. Kénsav, és salétromsav jöhet szóba.
A 32 °Bé töménységű akkumulátorsav 37,45 %-nak felel meg. (Lehet kicsit hígabb is.)
Lehet kénsav, és egy kevés salétromsav elegye is. Ez ne legyen túl tömény, mert jön a TEK, és megkérdi:
-Miért akarsz robbanóanyagot csinálni?
Ha filctollba töltöd a filctoll eredeti festékanyagát lehet, hogy elszínteleníti. Ezért jó ha kéznél van olyan színes vegyület néhány százalékos oldata, amelyik bírja a savas közeget:
Dimetilsárga 0,1 % 50 %-os alkoholban, metilnarancs 0,1% vizes oldatokat ajánlom.
Ha ez a sav-tinta túl híg, és lefolyik a az acél felületéről, néhány tized-százaléknyi vízben oldott tapétaragasztóval ( átalakított cellulózféle ) próbálhatod sűríteni.
Ha már ilyen balesetveszélyes anyagok kerülnek szóba így is, úgy is, én mondjuk, főleg, ha az a "fényes edzett" acél korrózióálló, inkább a tömény lúgok felé keresgélném a megfelelő maratószert.
Amúgy szerintem jobb megoldás lenne egy mikrogravírozó vagy, ha az időt, energiát rászánod az esztétikumra, akkor megfelelő maszkolás után szemcseszórás.
1-es, köszönöm, ez kimerítő válasz volt.
2-es, az esztétikum itt nem számít, mivel forgácsoló szerszámokra kellene csak kódszámokat felírni.
Szóba jöhetne még a szikrairón is, ami beleégeti a szöveget.
A mikrogravírozóhoz létezik kis gömb gyémánt fej. Az visz mindent és nem drága.
Ez kábé a leggagyibb, csak erre jó, ennyiért, ha bexarik, kuka és kész.
Ez már multifunkciósabb, nem elemes vacak, ez sem húdeprofi, de megteszi:
Itt az alapkészletben nincs gyémánt fej, de külön lehet venni:
A fenti gravírozó patronja 2,2-es szárhoz van, ezek meg 2,35-ösek, szerintem gond nélkül belemegy.
Persze függ attól is, hogy a céged milyen vegyszereket jogosult beszerezni.
Eszembe jutott, hogy metallográfiai vizsgálatokhoz sokszor nital nevű marószert használnak. Ez salétromsav 2 - 5 %-os alkoholos oldata.
A pikrinsav se rossz hasonló oldatban. Bár ezek engedélyköteles vegyszerek.
Akkumulátorsavat viszont szinte bárhol vehetsz. 2, vagy 3 rész ioncserélt vízzel hígítva szürkére marja az acélt.
Biztosan feleslegesen írom le: Kénsav hígításánál mindig a vízbe a kénsavat, lassan, óvatosan. A 98%-os ipari kénsav maga a folyékony vadállat, de az akkumulátorsav se vicc.
- - - - - - - - - - -
A gyémántfejes gravírozó gép eleinte tényleg el akarja csavarni a betűket, de gyakorlás, és megszokás megoldja ezt a problémát.
Egy anekdota jutott az eszembe :
Levelet írna a mozdonyvezető, de sehogy se akar összejönni. Szól a feleségének:
- Bözsikém, lökdösd már az asztalt!
"Biztosan feleslegesen írom le: Kénsav hígításánál........"
Balesetvédelmi tanács sosem felesleges.
Bár nem dolgozom savakkal, de ez esetben ismertem a szabályt. Igaz csak a véletlen műve. Évekkel ezelőtt hallottam valamilyen ügy kapcsán, hogy ezt így kell csinálni, hát jól megjegyeztem magamnak.
Lesz aki viszont most hall róla először.
Azt elfelejtettem, hogy kénsav hígításakor folyamatosan keverni kell, mert rétegződésre nagyon hajlamos.
Valamint, ha a kénsav adagolása közben sistergést hallasz, egy időre tanácsos leállni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!