Hogy működik egy beültetett,mesterséges szem?
(Tegnap volt egy ehhez erősen kapcsolódó kérdésem,de konkrétan ezt nem értem,így légyszi ne kövezzetek meg.)
Gondolom a fő kérdésem mindent elárul.
Tudom,hogy ehhez kell ugye valamilyen szintű kódolás,de pontosabban hogy van ez?
Az említett tegnapi kérdésem
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
Az agy nagyon sok mindenhez tud alkalmazkodni.
Ha odateszed egy (kis felbontású) kamera jelét a nyelvedre, az agy egy idő után megtanulja a képalkotást ebből is. Elég gyenge kép lesz, de ezzel már tudsz látni valamit.
Az idézett cikkben csináltak egy nagyon kis pixelméretű, biokémiai alapú képérzékelőt.
A supplementaryban van egy videó, egyelőre nem úgy tűnik mint akik kapásból a szuperlátással kezdenek:
Amúgy poén, de a fő kihívást eddig sem a kép elektromos jellé alakítása, vagy a rossz felbontás jelentette, hanem az elektronika és az agy tartós összekapcsolása. Itt még várni kell Elon Muskra..
Köszönöm a válaszokat!
Kedves 4-es"Jó eséllyel olyan jelet generál, amit az agy nem tud megfelelően feldolgozni."
Ezt ki tudnád fejteni?
Ezt ő csak behasalta, nem így van.
Persze kell az agynak pár hét, mire alkalmazkodik.
"Ezt ki tudnád fejteni?"
Már kifejtettem (cikket is linkeltem) egy tök ugyanilyen kérdésnél, amit valószínűleg ugyancsak te írtál ki, de én már meg nem találom, töröltem a megválaszoljaim közül. Nézz utána a szem előfeldolgozásának.
Például
"Az emberi szem – akárcsak a legtöbb összetett látószerv - felépítését tekintve két részre bontható. Optikai rendszerre, amely a fényingerek összegyűjtéséért és fókuszálásáért felelős, valamint neurális rendszerre, amely az optikai elemeken keresztüljutó ingerek előfeldolgozását, és az agyba való továbbítását végzi."
"..a retina perifériáján viszont akár kétszáz receptorból származó összesített jelet továbbít egy idegrost. Itt tehát már igen jelentős a tömörítés. Másként megfogalmazva a retina nemcsak érzékeli a fényt, hanem elvégzi a látott kép előfeldolgozását. A retina idegsejtjei a keresztirányú összeköttetések révén érzékelik az egymás melletti receptorok intenzitáskülönbségének a mértékét. Az egybefüggő, egyszínű területek képének közel azonos intenzitású jeleit csak összegzett, tömörített formában továbbítja a retina az agy felé. A tárgyak széleinek élei, határoló vonalai, valamint a látótérben megjelenő mozgás már nagy intenzitáskülönbséget jelent, és ekkor a retinától is részletes információkat kap az agy."
Legalábbis ebből elkezdhetsz keresgélni, már ha valóban érdekel.
De egy hét múlva úgyis megint felteszed ugyanezt a kérdést, átfogalmazva, már vagy ötödjére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!