Miért látjuk a meszeb lévő dolgokat kisebbnek, a közelieket nagyobbnak?
Tudom, basic fizika...
Azért van, mert a messzebb lévő dolgokról sokkal kevesebb fény jut el a szemembe? A fény alapesetben szóródik, minél távolabb van, annál jobban szór, így csak kevés jut el pont a szemembe?
Viszont a nagyon távol levő csillag, galaxis stb. Útjában pl. nincs semmi, elvileg vákum van a világűrben, így nem tudná semmi sem eltéríteni a fényt. De a szóródás miatt így is kevesebb fény jut el hozzánk?
Mond, hogy csak viccel? Vagy átaludtam pár hónapot, és április elsője van?
Ha egy kenyeret gyertyafényben nézel, akkor morzsának látod? Már itt bukik az ötleted.
Nem ötletelek, hanem kérdést tettem fel, ez kiderül.
Ha nem akarsz, ne válaszolj, de a hülye offenzíva nem érdekel.
Azért, mert az emberi látás centrális(központos) vetítésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a szem egy centrum(központ), és ebbe a centrumba érkező fénysugarak valamilyen szöget zárnak be. Ha a tárgy közelebb van, akkor a bezárt szög nagyobb(nagyobbnak látható a tárgy), a távolabbi esetben pedig a bezárt szög kisebb(kisebbnek látható a tárgy).
–––
A kérdésed kb. óvodás szinten áll. Az alapvető fizikával mi a bajod? Ha már angolt keversz bele, miért nem következetesen teszed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!