Hány kombináció létezik? Matika?
A feladat: hány kombináció létezik, ha csak a köv. számokat lehet használni: 10,15,20,25,30,35,40; és 5 számjegynek az összege 100 kell, hogy legyen.
Jól lenne ha le is tudnám írni őket, de valahogy még nem jöttem rá, hogy milyen "algoritmust" lehetne erre a feladatra használni.
Tudna valaki segíteni? Legalább a darabszámot kiszámolni?
Előre is köszönöm.
Esetleg ilyen módon fel lehetne őket sorolni:
Excelben, ki lehetne írni az összes kombinációt az adott halmazból, ami kombináció lenne ismétléssel, tehát C(n+k-1/k), ami ha jól számoltam 252.
Csak nem tudom, hogyan áljak neki.
Eddig úgy kezdtem, hogy az első oszlopba beírtam, 66 db 10-est, 66 db 15-öst, stb.
Hogyan fogjak neki a második oszlopnak? És így tovább?
Már rájöttem, de azért leírom, hogyan:
Létezik egy weboldal, ami kiírja az összes kombinációt: [link]
Innen bemásoltam a kombinációkat excelbe (természetesen ABCDEFG betűket használtam a sorozatokhoz), a betűket átváltottam az adott számokra, egy SUM parancs, egy kis feltételes formázás (hogy egyenlő 100), és tadám.
Köszönöm mindenkinek a segítségét.
Ha minden igaz 23 db kombináció létezik, ami megfelel az adott feltételeknek.
Ez nagyszerű, csak az a baj, hogy fogalmad sincs, hogy jött ki. És egy következő feladatnál (az életben) hogyan fogsz rájönni, milyen portált kell nézni és mit felírni?
Ennek csak az az egy módja,hogy a feladat szövegét értelmezve, a tanult kombinatorikai szöveggé kellene alakítani. Mert az adja az algoritmust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!