A linkben ez egy szimpla vízforraló vagy tényleg fúzió megy végbe?
Ahogy magad is írod, a kimutatás és a létrehozás közt igen nagy nagyságrendi ugrás van.
Szóval a konyhai fúzió azért más világ, mint a konyhai esetleges fúzió-kimutatás.
A kérdés linkje pedig fúzió létrehozásáról beszél.
És még csak ki sem mutatja, csak egy energiamérleget, ami állítólag pozitív, VALAMITŐL.
Szóval ez szerintem annyira van a fúziótól, mint a hasraütős saccolás a szuperkomputeres számítástól. :)
Az első atommáglya is ma nevetségesnek látszik, és hát az sem egy mai modern atomerőmű, de itt a kezdetleges szerelvényekre hívom csak fel a figyelmet.
kép jobb oladlon
"Kimutatni azt lehet amit létre is hoztak. Mi mást?"
Mondjuk azt, ami magától végbemegy. Létezik spontán maghasadás is. (Igaz, Hahnék tudtommal neutron besugárzással váltották ki.) Lehet, hogy mai szemmel viszonylag egyszerű a használt eszköz, de nekem azért nincs ilyen a konyhában.
A magfúzió némileg nehézkesebben végbemenő dolog, mint a maghasadás. Azt, hogy hidegfúzió létezne, senkinek sem sikerült bizonyítani. Illetve ahogy Wadmalac is rámutatott, semmivel nem bizonyították, hogy a kísérletben (ami nekem eleve gyanús) fúzió történt volna.
Számomra is az egész leírás arra utal, hogy valamilyen exoterm reakció ment végbe. Ilyen alapon egy fahasáb meggyújtása is "pozitív energiamérlegű" (ha nem nézzük a kémiai kötések energiáját).
Ahogy fentebb írták, mindenképpen vizsgálni kell a résztvevő anyagok reakció előtti és utáni összetételét, ill. tisztázni a reakciókat. Amúgy érdekes kísérlet, de így semmit nem igazol.
Csak hogy ne keverjük a dolgokat és amit írtam :)
"Mondjuk azt, ami magától végbemegy. Létezik spontán maghasadás is. (Igaz, Hahnék tudtommal neutron besugárzással váltották ki.) Lehet, hogy mai szemmel viszonylag egyszerű a használt eszköz, de nekem azért nincs ilyen a konyhában."
Senki sem mondta, hogy neked lenne a konyhában, se azt, hogy másnak lenne, se azt hogy szokott lenni. Arról írtam, hogy a régi berendezések sokasága van ma is múzeumokban, amik konyhai barkács cuccok mai szemmel, és akár meg is építhetjük még jobbra is ma otthon is. Ez tény. És ez nem a linkelt cikk bizonyítása! Ez annyi, hogy akár otthon is - tehát nem a konyhában, a konyha csak érzékeltető szófordulat volt - szóval akár otthon is megépíthető sok régi kísérleti berendezés ma még lényegesen jobbra is, mint ahogy a kutató anno kivitelezte.
Itt egy szép példa mai minőségi követelmények szerinti otthoni bütykölésekre. Itt a videóban - és van belőle a neten - házi robbanómotorokat építenek, bár többnyire mérnökök hobbyja, tehát tényleg értenek is hozzá. De itt az alábbi videóból amit kiemelnék, hogy ezek is házi készítésűek, de toronymagasan minőségibbek, mint a múzeumokban lévő barkács kísérleti eszközök. Tehát a cucc minőségétől függetlenül még működhet a jelenséget illetően, de itt van akkor a jobb és mai házi kütyü:
https://www.youtube.com/watch?v=Qf_bA6MNTtA
"A magfúzió némileg nehézkesebben végbemenő dolog, mint a maghasadás. Azt, hogy hidegfúzió létezne, senkinek sem sikerült bizonyítani. Illetve ahogy Wadmalac is rámutatott, semmivel nem bizonyították, hogy a kísérletben (ami nekem eleve gyanús) fúzió történt volna."
Én el sem olvastam a cikket, szóval arról nem mondtam véleményt. Nem is érdekel annyira :) Viszont a berendezések kezdetleges kinézete senkit se tévesszen meg. Plazma is előállítható nagyon egyszerűen, elég egy gyufát meggyújtani, vagy vehetünk egy plazmalámpát és ott van.
Az viszont tényleg ilyen kísérleteknél nagyon fontos lenne, hogy rekonstruálható adatolást tegyen fel mellé. Akkor bárki elvégezheti és láthatja mi történik és mi mennyi. Sajnos e nélkül mindenki csak tippelhet. A gond talán az, hogy ha valami mikro méretben létre is jön, akkor féltik a kísérletet és nem közlik megfelelően, ettől még némelyik működhet mint jelenség (!), de nem lehet lemásolni és megnézni, így bárki bármit mondhat rá. Jelenleg ez van.
"Viszont a berendezések kezdetleges kinézete senkit se tévesszen meg."
Ez általánosan igaz lehet.
De azért a magfúzió más játék.
Itt egy diák hebrentyűje, ami bizonyítottan tud plazmát generálni, de nem bizonyítottan produkál némi deutérium-hélium fúziós átalakulást.
Ha esetlegesen teszi is, akkor is valami jelentéktelen energiamérleggel.
Azt elismerem, hogy egyszerű eszközökből is össze lehet rakni viszonylag bonyolult berendezéseket, akár otthon is, ha ért hozzá az ember. (Mondjuk az érdekelne, hogyan lehet otthon szerezni neutronsugárzó forrást atommag hasításhoz, de ki tudja...)
"Én el sem olvastam a cikket, szóval arról nem mondtam véleményt. "
Ezt írtad a 4. válaszodban:
" Az lehet, hogy ezek bemutatják a fúzió működését, de azt a tudomány is bemutatta már és a komolyabb kísérletek az erőművi kidolgozáson folynak, és nem alapvető bemutatásokban."
Ebből gondoltam, hogy a fúzióról beszélsz (meg arról, hogy erre vonatkozott a kérdés).
"Plazma is előállítható nagyon egyszerűen, elég egy gyufát meggyújtani, vagy vehetünk egy plazmalámpát és ott van."
Valószínűleg de egyrészt megint nem értem, hogy ez hogyan kapcsolódik ide, másrészt a gyufa lángja nem hiszem, hogy sok plazmát állítana elő.
Itt azt írja, plazma csak magas hőfokú égésnél képződik.
Ez az oldal pedig azt írja, a gyufa hőmérséklete 600-800 °C-os (nem tudom, mennyire megbízható adat, de nekem hihetőnek tűnik). Ez alapján nem nagyon képződik plazma a gyufalángban (minimális persze lehet, kialakul).
"Az viszont tényleg ilyen kísérleteknél nagyon fontos lenne, hogy rekonstruálható adatolást tegyen fel mellé."
Azt szerintem pont viszonylag jól leírták, hogy mit csináltak, szóval elvileg reprodukálható.
"a gyufa hőmérséklete 600-800 °C-os"
Átlagosan.
Azért kolbászolnak ott szórványosan több ezer fokosnak megfelelő energiaszintű molekulák, szóval van némi plazma.
Ezt ki lehet mutatni házilag is, csak kicsit do not do it at home téma. Mikrohullámú sütőben a gyíertyalángból is ki lehet csalni a plazmaívet. Ami nem menne, ha nem lenne némi plazma az ív beindításához.
Persze a mikró gerjedése aztán nagyságrendekkel több plazmát produkál az elektromos ívben, de már előtte kell, hogy legyen, ahhoz, hogy beinduljon a gerjedés, az áram.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!