Mitől függ a generátor kimenő feszültségének frekvenciája?
Ha autó, akkor semmitől, mert az egyenáramnak nincs frekvenciája.
Ha váltakozó feszültségű generátor állítja elő, akkor a fordulatszámtól, uyanazt a generátort nézve.
Egy generátorból kimenő frekvencia függ a generátor pólus-számától, és a fordulatszámtól.
#1 Válaszadó! Dinamót ma már nem nagyon használnak, még motorbringán se.
Ha váltóáramot egyenirányítunk, a frekvencia megmarad, sőt kapcsolástól függően duplázódik is. A "brumm" kiszűrése sokszor nem is egyszerű. Arra, hogy valóban egyenáram legyen az egyenáram, fojtótekercseket, kondenzátorokat, "stabkockát" (Pl. 78xx csip) használunk.
Hol emlegettem én dinamót?
Kell mondanom, hogy a dinamó (ha már ellentmondás gyanánt szóbahoztad) tekercsei is váltakozóáramot termelnek?
Igem, és azt is egyenirányítják, ezt a kollektor végzi.
Innen kezdve a dinamó feszültségenek is a fordulatszámtól függően van váltakozóáramú összetevője szuperponálódva az egyenáramra.
Ez akár meg is mérhető, vagy oszcilloszkópon látható is.
"Hol emlegettem én dinamót?"
Hát az első mondatodban tárgyalt gépet megkülönböztetted a váltakozóáramú generátortól a másodikban. Szerinted gyakorlatilag mi más van váltakozóáramún kívül, mint egyenáramú? Azt meg tradicionálisan dinamónak hívják.
"Kell mondanom, hogy a dinamó (ha már ellentmondás gyanánt szóbahoztad) tekercsei is váltakozóáramot termelnek?"
A tekercsei igen. De a gép meg nem egészen ugyanaz, mint egy tekercse.
"Innen kezdve..."
Akkor most van egyenáramú gép, vagy nincs? :D
Legyen igazad: mincs
Legyen igazad: van
Válogass, legfeljebb az eredményre vagyok kíváncsi.
Ebben a kategóriában (a részletekben) lehet eső, lehet hó, értelmezhetem így is, úgy is.
Mint tetted Te is, ha úgy nézem igazad van, de nem kívánok további eszmecserét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!