Sósabbnak érezzük azt az ételt, amiben nagyon finomra őrölt sót teszünk?
Szándékosan nem a gasztronómia topicban tettem fel a kérdést, mert a tudományos magyarázat érdekelne, nem pedig a háziasszony magán véleménye. Most nem a folyadék alapú (pl leves) típusú ételekre gondolok, ahol mindegy, mert a vízben oldódik ez is az is, de például egy kelt tésztában nem biztos, hogy teljesen feloldódik a só kristály. Egy vajas kenyeret is ha megsózok, ott sem oldódik a nyagyobb szemcse.
Ez egészségügy állandóan figyelmeztet a só kockázatára, de még sosem hallottam, hogy ajánlották volna a kisebb sókristályok fogyasztását.
Nem tudom , hogy mennyivel nőhet meg a sókristály felülete a finomabbra őrlés következtében, de valószínűleg jócskán. A nem feloldott kristály esetében a sósság érzése biztosan a felület nagyságával hozható összefüggésbe.
De egy kelt tésztában is feloldódik a kristály.
Semmivel nem érzed sósabbnak a finomított sóval ízesített ételt.
A sós ízt mindenképpen oldott só formájában érezzük, a nyelvünkön oldódni fog. Egy sótömb nyalogatásakor is nagyrészt oldott sót "detektál" a nyelv, ami a tömb felületéről leoldódik. (Vízben nem oldódó anyagoknak is van ízük, de azok vagy eleve másban oldottak, vagy kevésbé intenzív az ízük.) A lényeg a folyékony állapot, és ilyen értelemben valóban nagy felületen találkozunk vele.
A finomabbra őrölt sókristály íze annyiban lehet esetleg intenzívebb, hogy könnyebben, gyorsabban fog oldódni, de ennek csak akkor van (/lehet) jelentősége, ha az ételben szilárd marad és csak a szánkban kezd oldódni.
igen
Bár pár hülye lepontozott, nem én találtam ezt ki. Élelmiszer mérnökként tanították az egyetemen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!