Elő lehet állítani mesterségesen benzint vagy gázolajat?
Igen, II világháborús Németország járművei jórészt ilyen üzemanyaggal mentek (mert olaj kevés volt)
Ők főleg szénből:
illetve az első válaszoló által említett módon állítottak elő üzemanyagot.
De már akkor sem érte meg, többszörös volt az ára a folyamatnak a normál "bányászott" olajhoz képest.
Igen elő lehet.
Ahogy előzőek is utaltak rá már a II Világháborúban a Németeknek is volt, de csak azért mert nem volt más.
szénből csinálták.
Viszont manapság már modern eljárásokkal mint a Fischer–Tropsch
csinálnak hosszabb szénláncú szénhidrogéneket, pl földgázból.
Ha benzint nem is mert azt nem érné meg, de olajat igen, a legkülönfélébb kenőolajokat gyártják le így. Haszna hogy sokkal tisztább és sokkal precízebb azaz csak egyféle szénlánc hosszusgú lesz az olaj, nem több különböző lánchosszból álló. Ráadásul ha kell akkor a megfelelő helyeken elágazó szénhidrogéneket is tudnak előállítani.
Vagy talán 1-2 jó adottságú földrajzi helyen lehet hogy megéri, pint a második általam adott linkben:
"4. ábra A Dél-Afrikában működő Sasol II & Sasol III ipari művek, ahol naponta 124 000–154 000 hordó folyékony üzemanyagot termelnek"
Az etilalkoholra (etanol, bioetanol) gondolsz #3-as?
Hm. Ennek kapcsán elgondolkodtam, hogy a "mesterségesen" előállított mit is jelent. És mit jelent a "szintetikus".
Mi is a különbség? Érdemes "szőrszálhasogatni" ezen? Hétköznapi beszédben nem igazán foglalkozunk vele, jójazúgy. Így azután költői homály lengi körül a "vegyi-nem vegyi", "bio-nem bio" "ellentét" párokat.
Mert ugye az a "bio" - például ami emberi beavatkozás nélküli, "magától" növő? (De ha mi ültetjük az nem beavatkozás?) Ha meg elültettük a növényt/magját és permetezzük a kártevők ellen akkor már nem "magától" játszódnak le a biológiai (bio!) folyamatai? Na jó, eltértem a tárgytól. (De hozzátartozik, ahhoz amit mondani szeretnék. :)
De nézzük akár az alkohol, vagy akár a szénhidrogének előállításának szempontjából.
Alkoholt, például lehet "abiogén" módon teljesen szintetikusan is készíteni. De általában sokkal olcsóbb, egyszerűbb a "biológiai" folyamatokat Használni(!). :)
Namármost a kérdésre, hogy "Elő lehet állítani mesterségesen benzint vagy gázolajat?", az lenne szerintem a pontos válasz, hogy csak mesterségesen(!) lehet előállítani. Ugyanis az alapanyagokból legyen az pl. kőolaj, "mesterségesen" állítjuk elő. Kőolajfinomító! (Besenyő urat most hagyjuk... :D)
De oké, értettük, a szintetikus üzemanyagokról szólhatott a kérdés. Tehát az első válaszom igencsak pongyola lett. (Sokszor megesik. Velem. Is. :)
dellfil
"... gondolsz #3-as?" Helyett ...gondolsz #6-os? Bocs.
dellfil
# 8
Igen arra gondoltam. Én itt ugy értelmeztem a kérdést hogy nem megujúló és megujúló alapanyagokra szeretné csoportositani. Mint ahogy írtad másként nem nagyon van értelme a kérdésnek mivel a természetben nem létezik tiszta benzin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!