Mennyi időbe telik megtanulnia látni egy olyan embernek akinek tökéletes a látása, de születésétől kezdve nem látott soha semmit?
Mivel az eset velem megtörtént, így korrekt választ tudok írni.
Születésem óta nem láttam puncit, aztán mikor először láttam , azonnal megtanultam látni, vagyis pillanatok is elegendők hozzá.
:D
Csak a #6 válaszolt normálisan a kérdésre.
A többiek nem tudom, miért írtak.
Kényszerítette őket valaki?
Akinek nőtt szeme, de soha az életében nem használta, annak egyrészt elsorvad a látókérge, másrészt átszerveződik más területre: pl. sokkal jobban fog hallani.
Ez fordítva is így történik: amelyik érzékszerved nem használod, az az agyterület elsorvad, ami marad belőle az más feladatot kap.
Ja, a látás tanulása:
miért kell?
Nos: a csecsemőnek pl. még nincsen semmiféle térlátása. Azt bizony a nulláról kell megtanulni. Ezért van az, hogy sokszor úgy nyúl valamiért, hogy eltéveszti.
Ezen kívül nem tudja még összerakni a formákat. Mondjuk egy arcot ha úgy mutatsz neki, ahogy Picasso festette összevissza, vagy normálisan, akkor nem veszi észre a különbséget.
A szemét nem tudja még fókuszálni, ezért közelre homályosan lát. A fókuszáláshoz ugye a képet Fourier-sorba kellene fejtenie, aztán elemezni, hogy éles-e: ezt még egyáltalán nem tudja.
A látáshoz nagyon-nagyon sok mindent kell tanulni annak is, akinek jól működik a szeme.
A kérdést úgy értem, hogy egy született vaknak sikerült műtéttel visszaadni a látását. Van ilyen, bár nem mindenkit tudnak meggyógyítani.
Évekig tart, amíg megtanulnak látni, még azok is, akiket gyermekként műtöttek.
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__szemproblemak__8958..
A monokuláris és binokuláris deprivációs kísérletekre gondolsz, amikor fejlődéskor vagy egyes szakasokban letakarják az állat szemét.
Dióhéjban, durván befolyásolja a látókéreg fejlődését. Mivel ingerek alapján fejlődik a rendszer.
Volt olyan kísérlet ahol stroboszkóp alatt neveltek cicákat, és nekik ez vált természetes ingerré. Amikor lekapcsolták a stroboszkópot nem láttak semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!