Mik a legfrissebb lehetőségek a felejtést előidéző beavatkozások terén?
Van egy kísérleti kezelés.
Amnéziát okozó szert adnak a páciensnek, és közben a szorongást, gyászt okozó emléket fel kell idézni, fel kell olvasnia egy papírról.
Ez fokozatosan segít tompítani az emléket és segít a gyász feloldásában.
Másról nem tudok, egereken tesztelik a chemogenetikát, és optogenetikát vegyesen emlékek beültetésére és törlésére... de emberen ugye nem engedelyézett a génmódosító vírusok alkalmazása.
Nem tudom mi a francért kellett lepontozni.
Ez valós dolog. Majd megpróbálom megkeresni, de egy interjúban hallottam róla egy nagy nyugat EU vagy USA egyetemének professzorától.
A gyász feldolgozásával kapcsolatban.
A mögöttes neurobiológia annyi, hogy amikor előhívsz egy emléket, az engram (populáció kód) aktiválódik és megerősödik.
Az enyhe amnéziát okozó szer ezt a hatást befolyásolja, és az éles mintázatot szétkeni. Majd ez a memórianyom fogja felülírni a fájó éles emléket. Elfelejteni nem fogjuk, de maga a hatás emlékeztet a hosszútávú emlékek "megszépülésére".
Bocs elírtam, PropRanolol, ez egy béta-blokkoló, szívgyógyszerként is használják.
Itt a teljes tanulmány.
Valóban vannak ígéretes kísérletek ezen a téren.
De nem vagyok benne biztos, hogy jó dolog lesz, ha ez egyre hatékonyabb és hozzáférhetőbb módszer lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!