Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Télen ködös időben halkan...

Télen ködös időben halkan hallom egy zajos közút hangját, akkor köd nélküli időben valószínűleg nem hallom? Hányszor messzebbre hallatszik ködben a hang, mint ködmentes időben?

Figyelt kérdés
Biztos lenne, ki azt írná, attól függ, milyen sűrű a köd. Fogalmam sincs. Átlagos mezei köd.

2019. dec. 23. 08:41
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

A víz-levegő határfelület elég erősen visszaveri a hangot.

Tehát a vízcseppek a levegőben nagyon szórni fogják a hangot.

2019. dec. 27. 17:52
 12/14 A kérdező kommentje:

Ezt számszerűen is meg kellett néznem: hang levegőből vízbe érkezéskor, merőleges beeséskor 99,9%-os intenzitású része visszaverődik, tényleg majdnem az egész. És azt is találtam, hogy a visszaverődési határszög 14 fok. Így teljesen el tudom képzelni, hogy nagyon szóródik.

Azonban régebben olvastam a neten egy cikkben (hogy mennyire hiteles, nem tudom), hogy a szarvasbőgés azért ősszel kezdődik, mert olyankor már hideg, párás, ködös az idő, és ez jobban kedvez annak, hogy minél messzebbre elhallatszódjon a szarvas hangja. 

Ezt a 2-t most nem tudom összeegyeztetni.

2019. dec. 28. 16:04
 13/14 anonim ***** válasza:
Pedig hasonló a helyzet: ha van egy záróréteg felette, akkor többször visszaverődik a hang, és tovább terjed.
2019. dec. 28. 16:24
 14/14 A kérdező kommentje:
Ha a visszaverő réteg általában ott szokott lenni a köd tetején, akkor így már értem. Érdekes, miket hoz létre a természet.
2019. dec. 29. 14:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!