Milyen színe van annak a fénynek ami minden hullámhosszon azonos energiamennyiséggel rendelkezik?
Ez ugyebár úgy érhető el, hogy a magasabb energiájú / színű fotonokból kevesebb érkezik és így az energia-átlaga lesz azonos.
Gondolom látható intenzitásra az a szín fog érvényesülni, aminek a legkisebb az energiája és ezért nem kell a fotonszámot csökkenteni: vörös.
Én szerintem meg a "látható" szín az emberi szem színérzékenységétől függ. Ez pedig spektrum zöld tartományában található :)
maci
Szerintem hidegfehérnek (azaz "igazi fehérnek") látszódna.
Onnan gondolom, hogy az 5500 kelvines hőmérsékleti sugárzás a látható tartományon belül viszonylag egyenletes, nem túl markáns zöld maximummal (kb. 15 %-kal magasabb az intenzitás zöldben, mint a tartomány kék és vörös felőli végén), ennek ellenére fehérnek látjuk - nincs nagy jelentősége, hogy a zöldben a legérzékenyebb a szemünk. Akkor valószínűleg hasonlót kell látnunk teljesen egyenletes intenzitáseloszlás esetén is.
Hm, pro és kontra.
Azért talán lehet befolyása a különböző színekre eltérő érzékenységnek is (amivel nem számoltam.
Szerintem a jó fene tudja, mi lenne az eredmény.
A kísérlet kivitelezését nem vállalom. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!