Az alkaloid vegyületeket a savak tudják bontani?
Csak azért kérdem, mert van nekem itthon nagyon erős, Naga Jololiából készült chili szószom. Egy alkalommal kipróbáltam hogy milyen lenne, ha ketchupbe - amibe a sós chipset mártogatom - tennék egy keveset. Aztán azt tapasztaltam hogy a ketchup alig lett erősebb, mint az Erős Pista.
Ezután utána jártam és azt találtam, hogy a savak (pl. az ecetsav) bontják a kapszaicint (ami egy alkaloid vegyület).
Nem vagyok nagyon otthon kémiában, viszont annyit tudok, hogy a nitrogén tartalmú vegyületeket nevezzük alkaloidnak, viszont pl. maga az ammónia is nitrogéntartalmú, viszont az lúgot kémhatású - azaz proton többlettel rendelkezik, viszont a savak protont adnak le, ezért semlegesítik egymást.
A digitális tankönyvtár szerint:
Az alkaloidok a növényekben található erős élettani hatású, nitrogéntartalmú, ... vízben rosszul oldódó vegyületek, amelynek vizes oldata lúgos kémhatású.
Én csak rákérdezek, hogy tényleg képesek a savak bontani az alkaloidokat, vagy van esetleg kivétel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!