Amennyiben még nem vagy 16 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Csak én vettem észre, hogy így nehezebb az ismerkedés?
2020 óta vegán vagyok. Mivel 3 kűzdősportot is űzök, fél éve tanulmányozom és próbálom a vegán életmódot - múlt évben csak részben - ne mondja kérem most senki, hogy ez jó, nem jó, szerinte nem jó, hogy bolond vagyok.
Itt főleg más vegánok tapasztalata érdekel.
Nektek is nehezebb az ismerkedés vegánként?
Ugye sokrétű ez a dolog. Első sorban, mikor szóba jön nem fogom titkolni, hogy az vagyok. Mivel 23 éves leszek nemsokára, igyekszek olyat választani, aki mostmár állandó pár, nem pedig a futó kaland vagy a szex az elsődleges cél.
Pont ez miatt, mikor megtudják rólam, egyből kifogások jönnek, hogy miért nem érnek rá... nekem ez olyan vicces - persze utólag siralmas.
A másik fele az érmének meg az, hogy én is olyat keresek, aki vagy vegán, vagy nyitott legalábbis a változásra. Mert a gyereknevelés már érdekes téma ebben ugye.
Bár csak majdnem 2 hete vagyok valódi vegán, már fél éve - ahogy említettem - próbálom az életmódot részlegesen (heti 2x, kedden és vasárnap ettem húst 2019 második felében), így pontosan tudom mit vállaltam és közben volt barátnőm, aki bár csinálta velem, de ő nem értette a lényegét ennek.
Szerintem ez volt az egyik oka annak, hogy szakítottunk.
Most viszont gondban vagyok ugye, mert az új társ megtalálása manapság nem egyszerű férfiként egy olyan világban, ahol minden ismerkedő szándékot tolakodásnak vesznek és általában csak a pénz érdekli az embereket.
Előre is köszönöm a válaszaitokat.
19-es:
Az oroszlánt nem tanítjuk meg, mert ő húsevő.
Az ember vizony bizonyítottan növényevő.
A kutya is tud zöldségen élni... de nem tudja megtermelni.
Mi megtudjuk, így nem kell ölnünk.
Komolyan vitát akarsz nyitni erről? Én szívesen érvelek az mellett, hogy miért így döntöttem fél év után. Viszont a tapasztalatokra voltam kíváncsi.
"Miért elsődleges ismérv az ész nélküli ölés?" - már megint kezdődik.
Boldogabb vagyok ha azt ehetek amit megkívánok és nem kell magamat sanyargatnom. Itt soha sem jön elő az a része, hogy mert a vegánság jó, csak az, hogy én felsőbbrendű vagyok, mert nem ölök?
Nem akarok többé vegánokat a közelemben látni. Nem akarom, hogy állandóan megbélyegezzenek és mindig ők vannak felháborodva, ha nem akarok erről vitát nyitni. Nem akarok mindig támadási felület lenni, mert nekik annyira jó a vegánság, hogy agresszívan támadnak mást, aki nem olyan mint ők, mert ha sikerül átnevelni vagy "félelemben" tartani a másikat, akkor ezzel pozitív megerősítést kapsz, hogy de jó, hogy mégis nekem volt igazam ügye, hogy a vegánság jó? Olyan ez, mintha az átneveltektől várnának pozitív megerősítést, miközben látom, hogy szenvednek...nem mindenki természetesen, de, akiket ismerek szenvednek ebben a világban, hogy ők vegánok és senki nem ugrálja őket körbe a kedvenc kajájukkal.
#4 "Azt vettem észre, hogy a húsevő emberek fintorgással fogadják azt, ha tudják, nem eszem húst"
Nem.
Nem a "húsevők" (igazából vegyes táplálkozásúak) szoktak felháborodni, becsmérlésbe kezdeni, és ideológiákat hangoztatni akkor, ha megtudják, hogy a másik nem ugyanolyan étkezési stílust követ.
Soha nem utasítottam el a vegánokkal való ismerkedést. De egyszer sem sült ki semmi jó belőle. Volt, aki egyszerűen csak fintorgott, volt, aki egyből téríteni akart, és persze sok olyan volt, aki olyan szintű becsmérlésbe kezdett, hogy a beszélgetésünk alapján akármelyik járásbíróság azonnal kiszabta volna a pénzbüntit. Úgy, hogy én egyetlen rossz szót nem szóltam az étkezési szokásaira. Ezzel nem mondom azt, hogy minden vegán ilyen lenne, de sajnos én még olyannal nem találkoztam, aki több-kevesebb idő után ne kezdett volna téríteni, becsmérelni, vagy simán csak piszkálódni ezzel.
Igen, biztos a másik oldalon is vannak gyökerek. De nézzük már meg, hogy arányaiban melyik tábor szokott többet piszkálódni! És hogy milyen előzmények után! Mert ha valaki beszól egy vegánnak azután, hogy az legyilkosozta őt, akkor nehogy már még azt tekintsük rossznak, aki visszaszólt!
Amúgy meg érettség, és intelligencia kérdése az egész. Én alapvetően növényeket eszek (az étkezéseim kb. 80-90%-át ezek teszik ki), barátnőm meg utálja a zöldségeket. Ő leginkább tésztaféléket fogyaszt, meg néha hústermékeket. És? Fel sem merült, hogy ez bármilyen problémát okozzon akár az ismerkedés során, akár a továbbiakban. Pedig ami nekem a kedvencem, azt ő utálja. Ez van. Nem kell, hogy két ember mindenben egyezzen. A kölcsönös tisztelet és elfogadás mindennek a kulcsa.
#5 "A gladiátorok sem ettek hust"
De nem is gyümölcsöket, meg salátát ettek.
Egyébként a tevékenység jellege is meghatározza, hogy mi az optimális étrend. Egy kőművesnek, vagy kubikosnak muszáj, hogy nagy mennyiségű, hosszú felszívódású ételhez jusson. Egy versenysportoló, akinek rövid távon kell nagy energiát kifejteni, pedig nagy mennyiségű, gyors felszívódású, "könnyű" étel kell. Mondjuk tipikusan tészták. Egy kőműves nem bírná a műszakot, ha egy kis tál tésztát kapna reggelire. :D Egy atléta sem lenne csúcsformában, ha verseny előtt egy füstölt csülköt fogyasztana el. Egy irodista meg hónapok alatt körbefolyná a székét, úgy elhízna, ha azt enné, amit egy kőműves. Nem az egyes ételek lehetnek egészségtelenek, hanem az életmód lehet megfelelő, vagy kevésbé az.
"Én több, mint fél éve vagyok vega"
"Az ideális nekem is az lenne, ha a jövőbeli párom nem enne húst"
Ez... annyira nevetséges. :D Amikor valaki fél éve még két pofára ette a pörit, aztán jött valami ötlet, hogy hát ő mostantól nem eszik húst, és máris előírás lett neki a párkeresésnél.
Oké, te azért értelmesen állsz hozzá. De sokan tényleg olyanok, hogy egyik pillanatban még vígan falják a húsételeket, másik pillanatban meg már kizáró ok.
Az pedig egy alapvető elvárás, hogy egymás szokásait fogadjuk el. Nem csak egyik irányban, hanem oda-vissza. Ha ez nincs meg, akkor nincs értelme párkapcsolatba kezdeni. Nem csak evéssel, hanem bármilyen dologgal kapcsolatban ez elmondható.
"ne szólja le egyből a különböző ételeket, csak azért mert vegák"
De te se szóld le az ő ételeit akkor!
#9 "Normális férfi nem veti meg a húst"
Ennek semmi köze a normalitáshoz.
#10 "Szerintem a húsevés primitív."
(V.ö. "heti 2x, kedden és vasárnap ettem húst")
Túl azon, hogy ennél gyönyörűbb öngólt még nem láttam, azért lássunk tisztán: nem. Nem primitív. tudod, mi a primitív? Mást becsmérelni (nem csak piszkálni, szabályosan becsmérelni), amiért nem úgy étkezik, mint te. Most ne akadjunk fel azon, hogy eredendően az ember vegyes táplálkozású... egyéni ízlés kérdése, hogy végső soron ki mit szeretne enni. De ez a fajta sárdobálás, na, ez a primitív.
(Ráadásul egy olyantól, aki egy éve még minden másnap húst evett. Kicsit túl magas az a paci, nem gondolod?)
Innentől kezdve pedig világosan látszik, hogy nem az étkezéseddel van senkinek problémája. Hanem azzal, hogy te is felettébb öntudatos "ősvegánként" minden alkalmat megragadsz, hogy egyet odacsípj másoknak, és te vagy az, aki képtelen elfogadni, hogy más nem akarja a te életstílusodat követni.
Na, meg a gondolkodásmód. Azt ne meséld már be, hogy te hipp-hopp megvilágosodtál. :D Ha annyira nagyon vegán lettél volna, akkor nem csak egy hosszas átmeneti időszak után lettél volna az. (Egyébként őszintén érdekelne, hogy meddig tartott ez nálad? Mert fél év rákészülés után két hétig vegánnak lenni... nehogy már erre verd a melled!)
Szóval ez a kisarkított, lenéző, és ugyanakkor önellentmondásos gondolkodásmód annyira, de annyira taszító...
#16 "Ha te nem vagy vérvegán, akkor nem látom, miért zavarná az emberek többségét az életmódod."
Mert ő bizony az. És nem másokat zavar az ő életmódja, hanem pont fordítva.
#17 "Amúgy vegetáriánus csajoknál is lehet probálkozni, mert ha látod, hogy nyitott a vegánságra, ezért könnyebben áttér mivel te"
Na, ez az, ami miatt annyian utálják a vegánokat. Nyilván persze nem mindenki, de sokuk mániákusan téríteni akar. Még az sem jó, ha vegetáriánus, mindenképp legyen vegán a kiszemeltje.
Hát a nagy frászt.
Ha nem megy elfogadni a másikat, akkor ne nála próbálkozz. Kevés undorítóbb dolog van annál, mint amikor valaki kénye-kedve szerint próbálja a "szerelmét"(??) alakítani.
#18 "nekem nem szempont, hogy vegán legyen a barátom, de nagyon örülnék neki, ha találnék egy vegán fiút"
Szóval mégis szempont.
#21 "Az ember vizony bizonyítottan növényevő."
Ezen a ponton teljes joggal rádaggathatjuk a "buta" jelzőt. Nem azért, mert más a táplálkozási preferenciád. Hanem mert olyan alapvető dolgokat sem tudsz, aminek az ismerete már általános iskolában is alapkövetelmény.
És nem, attól, mert a hülyeséged után odaírod, hogy "bizonyítottan", attól még nem lesz igazad.
Az ember vegyes táplálkozású lény.
"A kutya is tud zöldségen élni... de nem tudja megtermelni."
Tehát ezek szerint a ló nem lehet növényevő, mert nem tudja megtermelni?
Hú, hallod, tényleg nem te vagy a legélesebb kés a fiókban.
"Komolyan vitát akarsz nyitni erről?"
Te akarsz vitát nyitni. Illetve dehogy akarsz! Te csak beszólogatni akarsz másoknak amikor csak alkalmad adódik rá. Te... két hetes vérvegán...
Ami pedig a gyilkosozást, meg a hasonló primitív megnyilvánulást illeti: most akkor ki is az, aki minden áron kötekedni akar? Ki is az, aki nem képes beletörődni, hogy más másképp él? (És ráadásul ugye ezt az csinálja, aki 3 hete még jóízűen habzsolta a húst.)
Tudod, a természet sajnos olyan, hogy ahhoz, hogy valaki/valami jóllakjon, másvalaminek el kell pusztulnia. Nem tetszik? Elhiheted, nekem sem. rohadtul nem. A természet legszemetebb dolgának tartom, amikor kész biológiai struktúrák, köztük olyan, ami még érez, és valamilyen szinten gondolkodik is, egyik pillanatról a másikra lesilányodnak tápanyagokká. De sajnos ez van. Ezt alkotta a természet. Valamilyen élőlénynek el kell pusztulnia, vagy meg kell csonkulnia, ha jól akarunk lakni. Még egy vegán sem tud enélkül étkezni. Persze, van különbség egy viszonylag fejlettebb állat, meg egy növény között, de abban nincs, hogy más élőlényt, vagy annak egy részét kell feláldozni azért, hogy ehessünk. Ez a jövőben lehet, hogy változni fog, már léteznek kísértetek a szintetikus hús előállítására. (Spoiler: azzal meg az lesz mindenkinek a problémája, hogy szintetikus.) (Egyébként ironikus lesz, amikor majd elterjed a szintetikus hús, vajon a rajongói rá fognak szállni a vegánokra, akik élő növényeket pusztítanak el?...)
De ameddig nem létezik ipari mennyiségben szintetikus hús, addig el kell fogadni, hogy a természet szabályai szerint kell játszanunk. A táplálkozást pedig nem nehéz megkülönböztetni a céltalan öldökléstől. Akinek ez nem megy, annak nem az étkezésével van probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!