Amennyiben még nem vagy 16 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Manapság tényleg csetelnek privátban a tanárok a gyerekekkel?
Bocsi, azért ide írom, mert itt a legtöbb tini.
Néztem egy videót és teljesen meg vagyok lepve, hogy bármilyen netes, online felületen, akàr smsben, a tanàrok a gyerekekkel beszélnek a szüleik helyett a tanulmányaikról, véleményeikről, bármiről!
Ez egyedi eset lehet, vagy ebbe az irányba tart az oktatás?(nem onlineoktatással kapcsolatban nyilván) Mennyire megszokott ez?
Én biztosan nem engedném, hogy privàt kapcsolatot(akàr baráti, akàr más) alakítson ki egy tanár a gyerekemmel.
Nálatok ez hogy van?
Talán mert egy tizenéves az gyerek? Nagyobbacska, de gyerek. A magánéletét semmilyen tanárral sem lenne szabad megosztania, a tanàrokat szerintem közi valamilyen szabály is, ami miatt nem etikus személyes kapcsolatot kialakítaniuk a diákjaikkal, de majd utána nézek.
Igen, azt.
28 vagyok, nem sokkal idősebb. Nàlunk robbant be a facebook, gimi elején, de a kedvenc tanárnak nyáriszünrtben írt ”boldog szülinapot Tanár ú-köszönöm”kívül nem beszélgettünk. Egy két lány volt, de azokról megvolt a véleménye mindenkinek.
Nem normális, hogy egy tanár ilyen közel kerüljön a tanítványaihoz, hogy barátkzzanak, az a dolga, hogy tanítsa meg az órai anyagra. Ezzel az is gond, hogy lesz lehetősége kedvenceket választani, egyesekkel szorosabb lesz a kapcsilata, kivételezhet velük, vagy pont a többit érinti hátrányosan.. Tanàrkat pszichológiai kapcsolatteremtésre hivatássan nem képeznek ki, csak arra, hogy leadják az anyagot.
A többi, amit nyújtani tudnak, emberi tényező. Ha Sanyika dobja Julikàt, miután egyszer megdugta, a tanár nem fog tudni pártatlan maradni. Ha Levi szülei veszekednek, mert az apja megcsalta, akkor a tanár kedvesebb lesz Levivel, ha nem tartja be a szabályokat, miközben Danival nem lesz, mert róla pl nem tudja, hogy a tesója a pszichiátriára lett utalva. A peremen lévő diákokat, akiknek nem olyan nagy a kapcsolatteremtő képességük, mert szoronganak, zàrkózottak, vagy úgy vannak nevelve, hogy a tanàrokkal nem beszélgetünk, kintebb löki, egyszerűen nem fair.
Diákként nem lehet látni, de felnőttként igen, nem normális, ha egy felnőtt egy tinédzserrel beszélget foglalkozáson kívül, barátkozik vele. Ott valami olyan szükségletet elégít ki a felnőtt, ami nem tartozik a munkájához. Egy diáknak nem szabad barátként ismernie a tanárt, és fordítva sem.
Egyébként igen, ismerek olyan tanàrnőt, aki júliusban 40es létére egy 18 évessel feküdt le, és olyan kortárs tanárt is, aki a diákjait beszéli ki a haverjaival, hogy melyiket dugná. De szimpla magányos, selejtes emberek is mennek tanárnak, rosszindulatúak, érzelmi manipulátorok, bosszúállók, bármi. Egy gyereknek nem dolga, hogy egy felnőtt személyiségét a kötelező kapcsolaton kívül tudja kezelni, csak gond lehet belőle.
Komolyan, felnőttként egész más, anno nekem is úgy tűnt, hogy az a felnőttebb csaj, aki tegezi a tanárokat és belàtásuk van egymás életébe, de akkor is éreztük, hogy ennek nincs helye órán, hogy nem oké, hogy a szünetekben bemegy a terembe haverkodni a tanár a lányhoz, hogy egy másik kihívja csak úgy beszélgetni és elkapunk olyanokat, hogy “igen, a bátyád ilyen”..
Ezt jelezni kellene minden szülőnek, hogy tudjunk valamit tenni, mert nem akarjuk 12-14-16 éves korotokban a privát dolgaitokat feltúrni, hogy információhoz jussunk, hogy meg tudjunk védeni. Nem mindentől, csak attól, ami nem fair, egy tizenéves szemben a tanárával privàt kapcsolatban(bármilyen minőségben is) az egyszerűen egyenlőtlen felállás, mivel ti kiszolgáltatott, függő helyzetben vagytok vele szemben. Tudom, az ego nem engedi ezt elfogadni, de a tanàr olyan főnök, akitől nem lèphettek ki, ha valamiért szemètkedne, csak vàlthattok munkahelyet kevesebb bérért(sulivàltókat nem szívesen fogadnak jobb helyeken).
Annyira remélem, hogy az én gyerekemmel lesz olyan kapcsolatunk, és teszek is róla a tanároknál, hogy ne haverkodjanak privàtban.
Az összes tanàr mezei felnőtt személyiség, zsákbamacska, és a legtöbb rosszat fog tenni, ha nem is rosszindulattal, egyszerűen ilyet nem tanultak meg kezelni.
Egy csomó helyzetben lehettek önállóak, sok tanáros viszonyban is, mikor jobb jegyért, kevesebb anyagért, kevesebb nulladik óráért harcoltok, de a személyes tanár diák viszony csak rontani tud az egészen. Nem miattatok, hanem azért, mert a tanàrok nem szent, tévedhetetlen emberek, hanem buták, szàmítóak, fáradtak, saját, téves képzeteik lehetnek, részrehajlóak lehetnek, bármi.. és mert 10-20-30-40 évvel több idejük volt tanulni az emberi viselkedésről, pláne rólatok, tizenévesek viselkedéséről, akiket minden egyes nap 7 órán át figyelnek.
Nagyon felháborít abban a videóban, hol voltak a gyerek szülei?? Sok dologban az a srác is elfogult magával szemben(pl a bementek nem kötelező helyre kiröhögni az előadókat a nem tökéletes hangjuk miatt, ott teljesen megérdemelte az intőt) de az, ami ott ment a tanárával, az súlyos. Ennél ezerszer enyhébb is súlyos már.
Hogy lehetünk ennyien rossz szülők, hogy nem mondjátok el a dolgokat? Akarjuk tudni, és veletek együtt dolgozunk ki megoldást a ti javatokra! Nagyon sok dologban hagyunk titeket dönteni! Ha gond van, lehet hozzánk fordulni! Olyan nyomasztó ez az egész.
Szerintem neked az a problémád,hogy nem bízol meg a gyerekekben és picit paranoiás vagy ebből a szempontból. Az "olyan" tanárok ígyis-úgyis kibeszélik hogy milyen diákokat dugnának meg,de elmondok valamit: minden építkezésen dolgozó csávó így van( tapasztalat,nem támogatom de így van ) a legtöbb tanár viszont elválasztja a munkát az ilyesmiktől.
A gyereket felesleges ennyire védeni,fog kapni hasonló impulzusokat mástól, inkább tanítsd meg hogy kezelje.
Kedvencek mindig voltak és lesznek is, ezen nem sokat változtatott a mostani helyzet.Nekem vannak tanárok akiket hamarabb ismertem mint hogy a mostani sulimba jöttem,most akkor őket felejtsem el? :D Amit írsz szerintem abszolút hülyeség ,és nem sok tanárt ismersz személyesen. A tanárok is emberek,nem csak gépek
emiatt törődnek a gyerekekkel, ha valakinek családi problémája van akkor fognak vele beszélni mert hatással van a tanulmányára ( azaz van hozzá közük )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!