Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy hangoljam be a gitárom?

Hogy hangoljam be a gitárom?

Figyelt kérdés

Van hangológépem, ami az 5ös húrt 3asnak mutatja ha be akarom hangolni. Nyilván azért, mert nagyon eltekertem a hangolókulcsait, de hogy tegyem jóvá, ha alig enged húzni vagy engedni rajta? Egyáltalán megoldódik azzal, ha nagyon tekerek rajta valamelyik irányba? Mert próbáltam, elég nagyokat fordítottam rajta, de nem írta ki semelyik másik húr nevét.

Kezdő vagyok, de annyit azert tudok h melyik hanyadik húr, szval nem azzal van a baj, hogy rosszul mondanám.

2019. jún. 15. 14:42
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

De a hangoló elsősorban mutatja. Nem hallattatja, csak közben szól is. Ebből annyit tanul, hogy addig tekeri még nem látja hogy jó. Ezzel a hallása max. úgy fejlődik, hogy megszokja mi az E hang, mi az A, de a hangok egymástól való távolságát nem érzi, nem szokja. Pedig a zenében ez az alap. Tudod nem bírom az elméletet, de azért egyet értek azzal, hogy a dó ré mi fá előbb kell mint a C D E F. Gondolom ezért is kezdenek mindig furulyával zenetagozaton. Mert fontosabb a két hang közti távolság felismerése, mint egy-egy hang rögzülése.

És nem, egyáltalán nem elvárható, hogy azonnal fülre hangoljon, és jó legyen. Nem lesz jó. Utánahangolja. Majd, miutan előbb megpróbálta hangtávolság alapján.

2019. jún. 16. 10:13
 12/18 Mojjo ***** válasza:
27%

@11: Nem tudom, most viccelsz-e, vagy komolyan beszélsz.

Ha megpenget két jól behangolt húrt, hallja a helyes távolságot a két hang között. Ha megpenget két rosszul behangolt húrt, rossz távolságot hall a két hang között. Ha fülre kezd el hangolgatni, az utóbbi fog történni. Ha hangolóval, az előbbi. Ez ilyen egyszerű.

2019. jún. 16. 22:13
 13/18 Mojjo ***** válasza:

És hogy hangolja utána, ha nem sikerült jól behangolni, ha nincs megedzett hallása hozzá?

Szerintem ne próbáljuk meg szabotálni valaki zenei fejlődését feleslegesen.

2019. jún. 16. 22:16
 14/18 anonim ***** válasza:
Komolyan gondoltam. És nem tudom 20 évvel ezelőtt hogy csinálták, de működött.
2019. jún. 16. 22:56
 15/18 A kérdező kommentje:

Jézus... Nem számítottam ennyi kommentre, főleg nem arra hogy ebből az ártatlan kérdésemből konkrét vita keletkezik...

Szóval nem most fogtam először a kezembe ezt a gitárt, tudom milyennek kell hangoznia, csak mondom nagyon eltekertem. Szóval nemrég tekergettem tovább azt a bizonyos 5.hurz amit eddig 3.nak érzéket, mostmeg azt írja h a 6.

Még mindig nem hiszem, hogy a hangológéppel lenne baj mert új is és gondolom jó is szval minden az én hibám

Főleg az a hibám, hogy nem nagyon merem nagyon meghuzni vagy megengedni a húrokat, pedig eléggé kéne.

Amugy a húrok gyáriak, lehet majd lecseréltelem a közeljövőben mert az alap hurok amugy is elvileg elég rosszak.

Az eléggé meglepett, hogy nem természetes h más hur nevét irta oda. Nyilván azert mert nagyon el lett tekerve, ezert mas lett a hang, szval az 5ös hurnak (amiutan eltekertem) 3as hangja lett. Vagyis olyan hangot adott ki a hangoló szerint. Szóval akkor ez így nem történhetett volna meg vagy mi?

2019. jún. 17. 13:52
 16/18 anonim ***** válasza:

Én azt hittem, hogy a gitárt azért kell behangolni, hogy tiszta legyen, és nem azért, hogy abból tanuljunk. Zenészként dolgozom, sok gitárossal vagyok körülvéve, körülökttem mindenki hangológépet használ, mert gyorsabb, egyszerűbb, és pontosabb, mint fül után hangolni. (persze azért nem árt ellenőrizni, márcsak a húrok egyenetlen nyúlása miatt is)

Nem kell megijedni a technikai újdonságoktól, a gyárakban a gépek gyorsabban csomagolnak mint az ember, a gps is több lehetőséget nyújt mint a papír alapú térkép, és a hangológép is pontosabb, gyorsabb, egyszerűbb, mint a húrokat egymáshoz képest hangolni.

"Tudod nem bírom az elméletet, de azért egyet értek azzal, hogy a dó ré mi fá előbb kell mint a C D E F."

Kivel értesz egyet? A Kodály-módszer szerint ez így van, más pedagógiai módszerek szerint meg nincs is dó-ré-mi-fá. Ha körbekérdeznénk a világ nagy gitárosait, nagyrészük nem is ismerné a relatív szolmizációt.

"Gondolom ezért is kezdenek mindig furulyával zenetagozaton."

Hol kezdenek ezen? A furulya praktikus, egyszerűen megszólaltatható, és olcsó, szerintem inkább ezért kezdhetnek ezzel. Az Orff-módszerben meg ütőhangszerekkel és ritmussal kezdenek, a Szilvay Géza féle metodikában meg egyből a megtanulni kívánt hangszerhez nyúlnak. Kodály módszere szerint előbb a kottaolvasást kell elsajátítani, a suzuki-módszerrel pedig hamarabb játszik a gyerek dallamokat, minthogy ismerné a kottát. Nincs egyetemes igazság, sokféle jó és működő módszer van, de egy-egy félmondatot kiragadni nem érdemes.

"Mert fontosabb a két hang közti távolság felismerése, mint egy-egy hang rögzülése."

Egy-egy hang nem rögzül, ha csak nincs a tanulónak abszolút hallása. A hangok közötti távolságok felismerése nagyon hasznos, de ahhoz, hogy valaki felismerje, hogy egy adott hangköz - jelen esetben a tiszta prím - mennyire szól tisztán, sok zenehallgatás és zenecsinálás szükséges, például egy jól behangolt gitáron. Ha fül után kicsit hamisan hangolja be a hangszert, később nem fogja bántani a fülét egy hamisan megszólaló kvint, terc vagy kvart.

bocsi, ha hosszú voltam :)

2019. jún. 18. 22:18
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Ajánlanám ha nem oldódott meg a probléma hogy a mobilodra telepíts egy kromatikus hangolo appot, és az alapján hangold be
2019. jún. 18. 23:23
 18/18 anonim ***** válasza:

Nem illene belekontárkodnom zeneelméleti kérdésekbe, az igaz.

Azzal értek egyet, hogy tök mindegy melyik hangról indul egy dallam, mert hallás után a dallamot jegyzed meg, nem a kezdőhangot. Vagy akkor azt mondom a dallamot nem hangok egymás utáni sorrendje hozza létre, hanem a hangtávolságok egymás utáni sorrendje. Nem kell ehhez semmilyen módszert név szerint alkalmazni, megy ez magatól is mindenkinek.

Lehet hogy amikor a gitár csak eszköz a zenélésre, akkor az a lényeg hogy tisztán szóljon, de aki nem tud zenélni annak nem árt közelebbről megismerkedni a húrokkal szerintem. Akarki akarmit mond, össze kell barátkozni a hangszerrel.

Nem az van, hogy félek a mikrótól meg a távirányítótól, de nem hiszem, hogy a hangológépek előtt mindenkinek rosszabb hallása alakult volna ki attól hogy fülre hangolt. Mire hangolhattak volna? És szerintem bárki aki használt még vonalas telefont felismeri annak a búgásnak a hangját. Igen, igen 1500 éves vagyok.

Nekem egyszerűen csak furcsa, hogy valaki nem tud gitárt hangolni, de játszani igen. Olyan mintha az előadó félreállna a színpadon és megkérné a hangolóembert, hogy valami nagyon hamis de nem értem miért, légyszi hangold be helyettem. Vágom, hogy van aki hangol előtte, de közben egy-egy húr miatt nem kérnek meg valakit, hogy lécci...

Zenetagozatos iskolákban sok gyerek játszik mindenféle hangszeren már mire első osztályba kerül, de a szolfézst furulyával tanítják nekik.

Majd oda is írom mindenhova, hogy közöm nincs a szakmához, nehogy kárt tegyek valakiben. Csak jelzem, hogy miben nem értek egyet a szakmával. :)

2019. jún. 19. 00:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!