Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mit kezdjek magammal, ha...

Mit kezdjek magammal, ha abszolút hallásom van, de nincs zenei képzettségem és már a húszas éveim közepén járok?

Figyelt kérdés

Mindig tudtam, hogy nagyon erős a belső hallásom. Gyakran van, hogy hallok egy dallamot, és akármeddig meg tudom őrizni a fejemben, sőt, szinte hallom, olyan élesen vissza tudom játszani. Van itthon egy zongoránk, és már elég régen észrevettem, hogy bármit le tudok játszani azonnal, hallás után. Van pl. olyan zene, amit több mint 10 éve hallottam egy rendezvényen, és csak az előadóját tudom, a címéről fogalmam sincs, de a dallam a mai napig megvan.

Aztán nemrég rátaláltam erre a programra:

[link]

Ad egy hangot, és meg kell tippelni, hogy melyik az. Elkezdtem poénból nyomogatni, és rendre ilyen 100/90 körüli értékeket érek el a kromatikus skálán. Most pl. 100/97-et csináltam. Tisztán hallom, hogy melyik hang melyik, mivel mindegyikről eszembe jut egy dallam, ami azzal a hanggal kezdődik, és már játszottam zongorán. Pl. a D hangról nem tud nem a Karib-tenger kalózai főcímdala eszembe jutni. Vagy a C-ről a boci boci tarka, stb. Mindegyik hanghoz hozzá van rendelve a fejemben valami. Azóta elkezdtem ezt figyelni, és rájöttem, hogy igazából olyanokat is be tudok azonosítani, mint a telefonban az üzenetrögzítő síphangja, vagy a villamos fékhangja, meg ilyenek.

Csak azt nem tudom, mit kezdjek ezzel. Lehet, hogy zenei pályára kellett volna mennem, de senkinek nem tűnt ez fel gyerekkoromban (én se tudtam róla), most meg már késő, nem?

2019. febr. 9. 22:09
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Igazából ha játszok ezzel a programmal, akkor nem nagyon kell gondolkodnom az adott hangon, hanem olyan, hogy meghallom, és magától elindul a fejemben az adott dallam. És arról már rögtön tudom, hogy mit hallottam.
2019. febr. 9. 22:11
 2/11 anonim válasza:
Sosincs késő. Ha nem milliomos celeb akarsz lenni, hanem csak élvezni akarod a saját tehetséged, akkor használd ki azt, amiről az emberek legtöbbje csak álmodik.
2019. febr. 9. 22:28
 3/11 A kérdező kommentje:
Miért ez annyira hasznos dolog? Elmentem egy zongoratanárhoz, de igazán nem esett tőle hanyatt, csak annyit mondott, hogy "az nagyon jó", és hogy könnyebb lesz majd a dolgom, mint másoknak.
2019. febr. 9. 22:56
 4/11 anonim válasza:
Hogyha van elég szabadidőd, akkor érdemes lenne legalább csak hobbi szinten elkezdeni zenélni. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb hangszert, a leírtak alapján korod ellenére egyszerűen megtanulnál játszani rajta. Ha nem szeretnél pénzt kiadni zenetanárra, tanulj autodidakta módon esetleg videókból. Kár lenne feladni csak azért, mert elmúltál 20 éves. Hajrá:)
2019. febr. 9. 22:59
 5/11 anonim ***** válasza:
Tanulni sosem késő. Párom 23 évesen kezdett (komolyan, tanárral) énekelni, ma fellépésekre jár. Nem futott be de nem is akar, csak magát, engem és azt a kis közönséget boldogítja akik hajlandóak ismeretleneket meghallgatni, nem csak a csapból folyó zenéket.
2019. febr. 10. 00:15
 6/11 anonim ***** válasza:
Ez kb semmit nem jelent, hogy szerencséd van és megtudtad tippelni, vagy az opcióknál max 3 hangot választottál ki és pont tudtad melyik az. Csomó ember képzeli magáról, hogy tud pár hangot és akkor már húhú ez abszolút hallás. Menj el egy tanárhoz aki majd lenyom neked egy darab hangot a 88 billentyűs zongorán és ha azt 97/100 megmondod, na akkor van abszolút hallásod. Ez nem az.
2019. febr. 10. 12:38
 7/11 anonim ***** válasza:
Kipróbáltam ezt a cuccot úgy, hogy az összes hangot bepipáltam és 25/30 úgy, hogy kb fogalmam sincs a hangokról csak mindig az előzőhöz próbáltam viszonyítani a következőt, keresni a harmóniát, kvintet stb. Szóval ez így még egy "dilettánsnak" (10 éve zenélek de sose tanultam elméletet) is elég könnyű.
2019. febr. 10. 12:45
 8/11 A kérdező kommentje:

"Ez kb semmit nem jelent, hogy szerencséd van és megtudtad tippelni, vagy az opcióknál max 3 hangot választottál ki és pont tudtad melyik az."

Nem három hangot választottam ki, hanem a teljes kromatikus skálát. Leírtam. Ha az összes hang ki van választva, akkor is ilyen eredményt érek el, egyedül a g#-ben meg a f#-ben szoktam bizonytalan lenni. A többit mind tudom kötni valamihez, meghallom, és rögtön beugrik az a dallam, ami azzal a hanggal kezdődik.

"Menj el egy tanárhoz aki majd lenyom neked egy darab hangot a 88 billentyűs zongorán és ha azt 97/100 megmondod, na akkor van abszolút hallásod."

Pontosan ezt meg tudom csinálni. Ha behunyt szemmel vagy háttal állva lenyomok egy hangot a zongorán, akkor is rögtön tudom, melyik az.

2019. febr. 10. 14:47
 9/11 A kérdező kommentje:

Most nyomtam egy sort, itt az eredményem, ha nem lenne hihető:

[link]

Nem használtam semmilyen segédeszközt.

Érdekes, hogy ha van egy hang, amit nem tudok egyből, mert már túl sokat nyomkodtam, akkor ha megállok egy percre, és utána "frissen" hallom, akkor instant beugrik.

A másik, ami tök vicces, hogy azok a hangok, amikben rendre bizonytalan vagyok (leginkább a fiszben, a H meg a kedvenc hangom), gyakran úgy jelennek meg, hogy a fejemben felváltva jut eszembe róluk az eggyel alattuk levő meg az eggyel felettük levő hanggal kezdődő dallam.

Pl. ott van a fisz. Ha meghallom, akkor elsőre beugrik ez a dallam:

https://www.youtube.com/watch?v=Nd9Pem7qGUE

, de utána meg rögtön ez:

https://www.youtube.com/watch?v=Qx2gvHjNhQ0

És így valahogy átlagolom a kettőt, és rájövök, hogy akkor az a F#. Ugyanez mondjuk a gisz-szel. Arról vagy semmi nem jut eszembe, és onnan tudom, hogy azt hallom, vagy egyszerre jut eszembe ez:

https://www.youtube.com/watch?v=CUM4MHBBeZo (ez nálam az A hang)

meg ez:

https://www.youtube.com/watch?v=Nd9Pem7qGUE

És akkor tudom, hogy a kettő között van.

2019. febr. 10. 16:31
 10/11 bolykibarnus válasza:
Az abszolút hallású embereknek a 70%-a utálja ezt a képességét, mert az élet minden területén akaratukon kívűl észlelik a hangokat, arról nem is beszélve, ha valahol diszonanciát hallanak az mennyire idegesíti őket :D a zongora tanár azért nem volt lenyűgözve, mert alapvetően az abszolúthallással semmire nem mész a zeneiparban, ha nincsen tehetséged, kapcsolataid, és rengeteg szorgalmad
2019. febr. 21. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!