Hogyan kell behangolni egy floyd rose treomolós gitárt?
Tudom ,hogy sok helyen utána lehet nézni én is sok helyen néztem de sehogy sem jön össze.
Először behangolom nagyjából, lezárom a satukat. Utána finomhangolókkal beállítom szépen sorban a húrokat, de mire végzek az elsők már megint elhangolódnak. Egy idő után pedig nem lehet tekerni tovább a finomhnagolót. Ha kilazítom a satukat, és kezdem elölről akkor ugyanez. Egyszerűen képtelenség, hogy jó legyen, egy-egy húr mindig elhangolódik.
Valaki tud erre vmi jó tippet megoldást?
Esetleg létezik olyan eszköz, ami ideiglenesen fixálja a húrlábat, hogy be lehessen hangolni?
Már leírtál egy hibát. Mi az hogy "először.behangolom nagyjából"?
Nem nagyjából hangolom be, hanem pontosan, a hangolókulcsokkal is.. Utána zárod le, a finomhangoló arra van hogy utána korrigálj mert valamennyit fog mászni. Ez nagyon minimális korrigáljás lesz, nem annyi h közben mászik összevissza a többi hír miatta
Ez alapján csinálom:
Tehát mégegyszer leírom akkor.
Fellazítom a satukat a nyaknál (nyeregnél). Elekezdem hangolni a gitárt.
Kipróbáltam több módszert is.
Volt aki azt ajánlotta, hogy először a legmélyebb húrral kezdjük a hangolást majd a legmagasabbal, majd a B(H) húrral aztán A, G, D.
Valahol azt olvastam szimplán csak a mély E húrtól kezdve haladjunk.
Egyik sem vált be. Mire végigértem a hangoláson az első húrok totál elhangolódtak. Kezdtem előről és mire végeztem, megint ugyanúgy elhangolódtak.
A végére már olyan feszesek voltak a húrok, hogy nem mertem tovább tekerni a kulcsokat.
Szóval ilyenkor lehetetlen pontosan behangolni.
Megpróbáltam ezért azt, hogy nagyjából behangoltam minden húrt, majd lezártam a satukat a nyaknál és a finomhangolóval próbáltam pontosra hangolni.
Ekkor is az volt a baj, hogy mire végeztem minddel, valamelyik biztosan elhangolódott közben.
Aztán ahogy hangoltam tovább, szépen "elfogyott" a menet a finomhangoló csavarokon, szóval ez is zsákutcának bizonyult.
Harmadik lehetőségként megpróbálkoztam azzal is, hogy behangoltam nagyjából a húrokatt kioldaott satu melett, majd lezártam mindet. Finomhangolóval elkezdtem normálisan beállítani és ha nagyon nagy volt az eltérés akkor kioldottam az adott húrhoz tartozó satut, behangoltam és kezdtem előröl a finomhangolást. Ezzel is az volt a gond, hogy ugyanúgy elhangolódott a többi "húrpár" közben (ugye egy satu 2 húrt fog le). Ennél a módszernél többnyire csak 1-1 húr szokott totál elhangolódni.
Remélem így jobban érthető a probléma.
Érthető, viszont amit írsz, az nem valós. Ne haragudj nemtudom máshogy megfogalmazni, részletezem:
Azt írod: "Mire végigértem a hangoláson az első húrok totál elhangolódtak. Kezdtem előről és mire végeztem, megint ugyanúgy elhangolódtak.
A végére már olyan feszesek voltak a húrok, hogy nem mertem tovább tekerni a kulcsokat."
Ilyen nem történik, nem fog az összes húr egyre jobban és jobban feszülni, azért mert mindig húzol, ha jobban feszülne minden azt jelentené hogy sokkal feljebb vagy a hangolástól tehát már eleve nem jó helyen vagy.
Ezt kell amúgy csinálni amit leírtál.. A satut hagyd békén amíg nem hangoltad be! A satu arra való hogy ne hangolódjon el használat közben(!) a gitár, ha téped a floydot, nem hangolás közben van szerepe, felejtsd el a satut egyelőre!
Leírom mégegyszer, be kell hangolnod a gitárt (igen, pontosan) a hangolókulcsokkal! Csak a hangolókulcsokkal is be kell tudnod hangolni pontosan a gitárt, satu és finomhagnoló nélkül.
Igen, úgy kell hogy végigmész a húrokon, igen, közben fognak mászni a húrok, mert ha valamelyiket feszíted, az emeli a floydot, tehát valamennyire elmászik a többi, ezért kell szépen egyesével mindegyiket hangolgatni, egyre közelebb leszel és nem nem fognak annyit mászni a húrok.
Persze nem úgy kell kezdeni hogy amikor az egyik húr még olyan laza hogy lóg, a másikat már pontos hangra akarod hangolni, akkor persze hogy nyóc hanggal fog elmászni az első mire behangolsz mindent.
Mind a 6 húrt hangra húzod nagyjából, aztán folytatod és szépen hangolod mindegyiket. NEM satuzol, és NEM finomhangolózol!
A satut és a finomhangolót ARRA használod amikor van egy kész behangolt gitárod(!) és használat közben hangolódni fog persze, utána tudj állítani a finomhangolóval. Úgymondd a finomhangoló lesz a hangolód miután kész vagy már és lesatuztál, a satut már nem basztatod. De a finomhangolóval korrigálsz! kis nüansznyi elmászásokat, nem félhangolgat hangolhatsz.
Köszönöm a figyelmet
Egyébként amit linkeltél pontosan ez van leírva. Akkor satuzol amikor behangoltad pontosan.
Erre mondok egy nagyon egyszerű hasonlatot, mennyire hétköznapi dolog ez. Normál stratocastereknél sem mindenki fekteti ki testig a tremolót. Nekem is félúton lebeg, tehát pontosan ugyanazt csinálom a stratocasteremnél mint te a jacksonodon. És egy straton nincs se satu se finomhangoló.
"A végére már olyan feszesek voltak a húrok, hogy nem mertem tovább tekerni a kulcsokat."
Helyesbítek, inkább úgy mondom, hogy a húrláb már nagyon "érdekes" szögben kezdett el állni. (Szinte kifordult a gitárból.)
"Leírom mégegyszer, be kell hangolnod a gitárt (igen, pontosan) a hangolókulcsokkal! "
Na ez a fő probléma, hogy lehetetlen behangolni és erre írtam, hogy mire végeznék kezdhetem előröl. És ez kb. a végtelenségig menne, ha rá nem unnék az egészre. Ezért kezdtem el "játszani" a satuval és a finomhangolóval egyaránt.
Értsd úgy, hogy pl. elkezdem hangolni a gitárt:
(mély) E - ok, megyek tovább A -ok, D -ok, G -ok, B -ok, E -ok. Visszamegyek a mély E-hez ami már vagy 2 hanggal mélyebb, mint kellene. Jó hangoljuk feljebb. Végigmegyek megint (persze mindegyik totál elhangolódott) és mire elérek a magas E-ig, a mély E ugyanúgy rossz. Végtelen körforgás az egész és nem értem miért.
Egyébként köszönöm a válaszaidat. :)
Hát sajnos máshogy nem lehet választ Adni már erre.
Azt írod, "lehetetlen így behangolni". Itt a hiba.
Mivel az egész bolygón, minden gitáros így hangolja, nem, szó nincs arról hogy lehetetlen lenne :P
Írd azt hogy nem megy, vagy még nem éreztél rá, de ne azt hogy így lehetetlen behangolni és biztos máshogy kell. Így kell.
Gyakorlás, kis sz*rakodás vele és belejössz majd, ha megy, 2 perc lesz egy floydost is behangolni mint egy Akármilyen más gitárt;)
Illetve még egy szösszenet, miért nem jó a finomhangolós megoldás amit írsz.
A finomhangoló pontosan ugyanannyira húzgálja a többi húrt, mintha hangolókulccsal csinálod. Ha feszítesz egy húrt, a floyd dőlni fog, és valamennyire mászik a többi. Ez finomhangolónál ugyanúgy igaz!:)
Meg kell találni az egyensúlyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!