Melyik régi és híres előadókat nem tartjátok öregesnek?
Sokan láthattuk már idegen nyelvű fórumokon, hogy a Led Zeppelint vagy a Black Sabbath-t "dadrocknak" minősítik, az azt hallgató fiatalokat pedig azzal bélyegzik meg, hogy csak komolynak/jó ízlésűnek akarnak látszani. A kérdés, hogy a világhírű, már-már untig emlegetett együttesek/énekesek közül kikre nem használnátok biztosan az alábbi kifejezéseket: sold out, lejárt lemez, dadrock
Nekem pl. a Pink Floyd ilyen, persze nem az Another Brick in the Wall, hanem az Us and Them, Young Lust, Keep Talking
#1 Gratulálok!
A nyolcvanas évekből sikerült kettőt is kiválasztanod a legrosszabb akkori zenekarok közül. Bon Jovi és Scorpions? Nem kell mindent felértékelni csak azért mert régi, a nyolcvanas években voltak sokkal jobb együttesek náluk, még a mainstreamben is.
Másrészt, a dadrock kifejezést nem a mai divatpopot hallgató emberek szokták alkalmazni. A dadrockot legtöbbször olyan szarokra szokták használni, mint a Journey és a Styx, az ilyen középutas, unalmas zenekarokra, amiket ma már csak azok hallgatnak és tudnak értékelnek, akik rajtuk nőttek fel. Nem szokás dadrocknak nevezni a 70-es évekbeli avantgárd rockereket, mint pl. a Can, a punk rockot, és az alternatív rockot.
Való igaz, hogy sokan elavultnak tartják ezeket a bandákat. Különösen igaz a korosztályomra, ha nagyon általánosítani akarok. Nekem természetes, hogy a fent említett bandákat hallgatom, a szüleim nevelésének köszönhetően jól ismerem őket. Ha valaki azt mondja Black Sabbath, a fiatal Ozzy ugrik be azonnal... A rockzenészeket nem tudom öregesnek tartani, mert a zenéjükben az a lázadás testesül meg, ami a fiatalokra jellemző. Mindig lesznek olyanok, akik őket fogják hallgatni, nem számít milyen régiek lesznek majd.
De hogy a kérdésre is válaszoljak, néhány banda, ami szerintem (!) "örök" :)
Queen, Guns N' Roses, AC/DC, Aerosmith, Scorpions, Def Leppard, Deep Purple, Rainbow, Van Halen, Rolling Stones stb.
16/L véleménye
2-es: A Journey meg a Styx jók voltak régen, mikor még progresszív rockot játszottak és nem aréna/pop rockot.
Black Sabbath-ról, Pink Floydról sosem hallottam, hogy "dad rock" lenne. A már említett Journey-t és Styxet, illetve még pl. a Totót, Foreignert, Bon Jovit szokták dad-rocknak hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!