Szerintetek mikor lesz újra olyan népszerű a rockzene a zenecsatornákon és a rádiókban, mint a 80-as és a 2000-es években? Hogy képzelitek el a nagy visszatérést?
80-as évek (heavy metal)
90-es évek vége, 2000-es eleje: nu metal, industrial metal, pop punk)
2000-es évek közepe: emo
Ezek nagyon népszerűek voltak és gyakran mentek a TV-ben, rádióban, de 15 éve egy rockzenei stílus sem vetette meg a lábát ilyen mértékben a mainstream médiában.
Szerintetek felvirágzik valaha újra a rock a népszerű zenecsatornákon? Ha igen, mikorra tippelitek és milyen stílust képzeltek el?
Nem akarok siránkozni és panaszkodni hogy milyenek a mai zenék, inkább leírni ide amit gondolok és meglátjuk bejönnek-e a jóslataim. Mivel rögzítik a kommentek és kérdések dátumát, pár év múlva vissza lehet keresni majd. És lehet hogy oltári nagy hülyeségeket írok, de ha mégis eltalálom, itt lesz ez az írás bizonyítéknak hogy mit gondoltunk 2018-ban.
Nekem több lehetséges forgatókönyv is eszembe jutott, de a közös pont, hogy 2020-2023 közé saccolom hogy újra visszatér a rock a mainstream csatornákra.
1. Eco-Metal: Egy eddig sosem látott új stílus fog születni a glam metal, punk és az arena rock alapjain. Kinézetre rikító neonszínek, hosszú haj és szakáll a férfiaknál, nőknél hosszú zöld haj levelekkel, indákkal, borostyánkoszorúval. Újrahasznosított anyagokból készült ruhák, akár kukászsák, pet palackok felhasználása, sokkoló képek vetítése környezeti károkról, szenvedő állatokról, stb. A téma természetesen a környezettudatosság, felelősségvállalás, nagy cégek, kormányok elleni lázadás.
2. NWO metál: Egy keményebb, főleg black, power és industrial metal keverékéből álló stílus, mely nyíltan szembenáll az NWO-val (új világrend, illuminati, nevezzük bárhogy). Bátran és köntörfalazás nélkül énekelnek (és hörögnek) a korrupcióról, manipulációról, összeesküvésekről, wikileaksről,népbutításról, agymosásról, a nagytőke és a kapitalizmus áldozatairól. Gyakran öltenek szélsőséges formát, részt vesznek tüntetéseken, magánakciókat szerveznek, de azt is elképzelhetőnek tartom hogy megtámadnak (leginkább hackertámadással) nagyvállalatokat, cégeket, és akár pénzt is lopnak tőlük amit a kizsákmányolt és elszegényített embereknek adományoznak titokban. Kinézetre a fekete, fehér és vörös színek, valamint a kopasz vagy nagyon rövid frizura lesz a jellemző, nőknél vállig érő haj és katonai sapka. Kicsit katonai jellegű öltözet ami emlékeztet a fasizmusra, de ez egy szimbólumként lesz használva a cégek és a háttérhatalom elnyomására, bármilyen rasszista vagy kirekesztő nézet nélkül. A Guy Fawkes/Anonymous maszkot is gyakran használják vagy pedig az arcukat festik ki olyanra.
3. Blamo: Egyesül a black metal és az emo, de mindkét stílusnak a legnegatívabb, legsötétebb oldala erősödik fel. Hogy a nagyközönség számára emészthetőbb legyen, eddig sosem látott elektronikus effekteket és popot is kevernek bele. Látványos koncertekkel és nagy hype-al. Filozófiája egy végletesen cinikus, negatív, depresszív világnézet lesz, amiből hiányozni fog mind a black metal büszke, mitologikus erőteljes hite/identitása, mind az emo pozitívabb ágában jelen levő érzelmesség, és jókedvre derítő szövegek amik átsegítenek a depresszión és a mindennapi nehézségeken. Ez most egy nyíltan nihilista, kiábrándult, depresszív irányzat lesz, ami azt hirdeti, hogy minden mindegy már, elkéstünk mindennel, a föld romokban és elszennyezve, az emberek nem törődnek egymással és nincs értelme semmi küzdelemnek, csak bulizzunk, ne törődjünk semmivel és haljunk meg fiatalon. Elképzelhető hogy háttérhatalmak és elit érdekkörök irányítják és nyomatják majd a médiában eszközként használva agymosásra. Kinézetre a teljes feketeség lesz jellemző, még az arcukat is befestik. Fiúk és lányok is hasonlóan öltözködnek majd, hosszú fekete haj lesz a frizura egy hatalmas tincsben lelógva elöl középen (olyan Misfits/Kozsó keverék :) )
Engedjétek szabadjára a képzeleteteket és írjátok le kommentben, ti mire számítotok, milyen új stílusok jönnek létre és mikor?
A Radiohead linkek közül az 1. és a 4. tetszett leginkább, főleg a 4. Nekem kicsit lassúak, elvontak, de semmiképp sem nevezném betegnek.
A beteg zene nekem a Cannibal Corpse meg a sok skandináv black metal zenekar.
Meg a Murderdolls (de őket nagyon bírom :) )
Ízlések és pofonok. Ráadásul mindig változnak. Az általam linkelt dalokhoz mit szóltok? Tetszik valamelyik?
Poison-t speciel szeretem, bár csak két lemezüket hallottam, de azok tetszettek. Úgy vagyok vele , mint az emo-val: a kinézetükön csak nevetek, de a zenéjüket szívesen hallgatom.
Az emo-ban annyira nem vagyok otthon, elvégre 27 évesen kezdtem jobban belemerülni, mikor divatja volt, gimis voltam, és ciki volt felvállalni, ráadásul az öltözködési stílusuk meg a hajviseletük is eléggé messze áll tőlem, de azért a SOTY-t, Lostprophets-et, Simple Plan-t akkor is hallgattam, csak nem nagyon reklámoztam. Abban az időszakban black metal és metalcore is sűrűn előfordult a lejátszómban, de a nagy kedvenc egészen az énekes haláláig a Static-X volt akkoriban.
Bár 20-25-nél több emo albumot nem hallgattam végig, és erősen szubjektív, de a 2 legjobb emo lemez szerintem:
Story of the Year: In the Wake of Determination (2005)
Taking Back Sunday: Louder Now (2006)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!