Budapesten tudnátok ajánlani olyan oktatót, aki fingerstyle stílusban megtanítana gitározni teljesen kezdő szintről?
Ó igen Mojjo, emlékszem arra a kis vitánkra, az sem most volt :) így visszatekintve úgy látom mindkettőnknek igaza volt :)
Ezek a linkek tényleg jók alapozásnak, valóban ha az ember keres vagy 3 percet a neten rengeteg hasznos anyagot talál.
Viszont én is ideteszek egy linket, full egyszerű kis modern fingerstyle, még nekem is sikerült megtanulnom (pedig nem vagyok fingerstyle gitáros.....igaz másmilyen gitáros sem :) ), viszont rohadt jól szól.
@16: Hű, most égni fog a képem, mert tökjó, hogy van egy ilyen csatorna, de sajnos vannak vele bajok és muszáj megemlítenem. Főleg a kérdezőnek mondom, de neked is, Waff, ha esetleg így pengetnél: a jobb kéz ujjainak ezt a pengető technikáját NEHOGY eltanuljátok.
A videón a pali úgy penget, hogy a jobb kéz hüvelykujja van a leghátrébb, és az összes többi ujj előrébb nyúlik, megelőzi azt. Ez egy helytelen technika, aminek jó sok kellemetlen következménye lehet, egyes pengetési technikák beemelését (pl picado, tremolo) a repertoárunkba pedig nagyjából el is lehetetleníti.
Valójában a hüvelykujjunk van legelőrébb, túlnyúlik a többi ujjunkon.
Én is úgy pengett amúgy, mint ez a pali, amíg el nem mentem tanárhoz, akinek egyből keresztbeállt a szeme, hogy mégis mi a fenét csinálok. Amúgy ahogy észrevettem, a legtöbb kezdő így kezd el pengetni, ha magától akar rájönni arra, hogyan is kellene gitározni.
Pont az ilyesmi miatt maximálisan ajánlom, hogy nagyon hamar keressen az ember egy jó (!) tanárt (akik a segovia oldalára fellerülnek, megbízhatóak), nehogy a rossz technikák rögzüljenek be és azokat kelljen utólag javítgatni. Ha pedig youtuberól akarunk tanulni, azok lehetőleg legyenek hivatásos gitárosok, ne ilyen-olyan műkedvelők, mert sajnos, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, igencsak gyakran előfordul, hogy ez utóbbiak a helytelen technikát mutogatják és tanítják meg. Ebben élen jár a gitáregyetem, illetve új nevén a gitarozom.com, amit messzire kell kerülni, de más, nem hivatásos netes tanároknál is becsúszhatnak bakik.
Ajánlom ezt a két videót megnézni, bár nem teljesen erről a hibáról szólnak, az egyik bemutatja a helyes kéztartást, a másik meg megemlít több más gyakori pengetési hibát:
- [link]
- [link]
Igen, a klasszikus gitározásnál máshogy tartjuk a gitárt, mint fingerstyle-nál (előbbinél 45-60 fokos szögben felfelé áll a gitár, a jobb lábon a gitár feneke nyugszik, utóbbinál vízszintesen tartjuk és a jobb lábon a gitár két térfelét elválasztó völgy van), de a pengető ujjak tartása és mozgása ugyanaz a kettőnél.
@18: Ööö, nem is említettem ujjkitámasztós dolgot :D
De tényleg az is egy gyakori hiba, bár van aki képes volt legendás karriert építeni (Mark Knopfler) úgy is, hogy támasztja a kisujját, meg van aki képes volt az egyik leghíresebb yt-os fingerstyle gitárossá kinőni magát, pedig támasztja a kisujját (Eddie van der Meer). De ettől függetlenül inkább ne támasszunk és egyből sokat segítünk saját magunknak.
Amit én említettam az a hüvelykujj és a többi pengető ujj viszonya. A pali úgy penget, hogy a hüvelykujja van leghátul, a többi ujj mögött penget el hüvelykkel. Pedig helyesen pont fordítva kéne, a hüvelyk van legelől, a többi ujj pedig a hüvelyk mögött penget elfele.
Ez a helyes:
meg ez:
Ez pedig a helytelen:
És sajnos ez utóbbit láttuk a videón.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!