A tá után írt két darab pont mit jelent?
Bartók 1. esquisse-t tanulom (másnéven 1. vázlat /1. sketch/portrait of a girl) zongorán és a 23. ütemben a felső sor felső szólamában van egy tá utána kettő ponttal, ezt egy darab ri követi. Ez valami furcsa nyújtott ritmus? Ez az egész azért fura, mert a mű 2/4-ben íródott, és ha egy pont értéke 1/8 akkor két pont értéke 2/8, amit ha az 1/4 értékű tához adok, akkor az összesen 2/4, és így a rinek már nem marad elvileg hely az ütemben.
Rosszul értelmezem? Valaki, aki ért hozzá legyen szíves segíteni! Köszönöm előre is!!(:
Le tudnád fotózni a kottát? Én, gyorsan keresve egy kottát a neten a 23. ütem felső szólamában ezt látom: ti - szü - pontozott ti - ri
Ez meg pont 2/4.
A "tá" (vagy negyed) egy ponttal 2 nyolcaddal lesz hosszabb (vagyis a negyed felével), a második pont pedig ennek a nyolcadnyi nyújtásnak a felét, vagyis még egy tizenhatodot (ri) tesz hozzá. Vagyis ez a duplán pontozott tá ér 1 tá + 1 ti + 1 ri-t, így pont marad hely 1 ri-nek.
De javaslom, hogy térj majd át a negyed, nyolcad, tizenhatod stb. elnevezésekre.
Hajrá!
Bocs, elírtam.
1 pont 1 nyolcadot tesz hozzá.
Első válaszoló, sajnálom de ezen a felületen nem tudok képet küldeni. :S
Második válaszoló köszönöm így minden világos!!(:
Mindkettőtöknek köszönöm hogy szántatok időt a segítségnyújtásra!! (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!